Home / Kompanije i Tenderi / Facebooku sprema sopstvenu kriptovalutu?

Facebooku sprema sopstvenu kriptovalutu?

Najveća kadrovska rokada u istoriji Facebooka otkrila je, između ostalog, da ova kompanija namjerava da razvije tehnologiju blockchaina, iako još nije jasno u koju svrhu.

Dosadašnji direktor Facebookovog Messengera Dejvid Markus trebalo bi da preuzme vođenje tima zaduženog za razvoj blockchaina. Odgovaraće direktno Facebookovom tehničkom direktoru Majku Šrepferu.

Još nije poznato čime će se grupa zaista baviti, a sam Markus je naveo da će biti istraživani najbolji načini za upotrebu blockchain u Facebooku i da će početi od nule.

Saosnivač i glavni izvršni direktor najveće svetske društvene mreže Mark Zakerberg lično je zainteresovan za stvaranje sopstvene kriptovalute. Među ciljeve za ovu godinu uvrstio je i istraživanje prednosti koje one i tehnologija blockchaina donose.

Nagađa se da bi Facebook tu tehnologiju mogao da upotrebi za rešavanje brojnih problema vezanih za zaštitu privatnosti korisnika, koji su pod lupom javnosti i vlasti više država, naročito nakon skandala s kompanijom Cambridge Analytica. Blockchain bi tako, na primjer, mogao da omogući potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad njihovim podacima.

S druge strane, s dve milijarde korisnika, Facebook je potencijalno vrlo zanimljiva platforma za razvoj sopstvene kriptovalute. U tome se već oprobao Telegram, koji je uveo sopstvenu konkurenciju bitkoinu. Blockchain je takođe teorijski moguće koristiti za plaćanje korisnicimaza stvaranje i objavljivanje sadržaja.

Izvor:Nezavisne

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)