Home / Ličnosti / Vlasnik PR agencije: Nema razloga da djeca od 12 godina ne rade

Vlasnik PR agencije: Nema razloga da djeca od 12 godina ne rade

VLASNIK PR agencije Grizli Thomas Bauer objavio je na svom Facebook profilu ideju za anuliranje nedostatka radne snage u turizmu. Njegovo rješenje je liberalizacija zapošljavanja djece, odnosno zapošljavanje djece starije do 12 godina u turizmu.

“Prvo što bih napravio da anuliram nedostatak radne snage u turizmu je liberalizacija zapošljavanja djece. Da, dobro ste čuli, nema nikakvog razloga da djeca od 12 godina naviše ljeti ne rade velik dio poslova u turizmu. U kapitalističkoj Americi 90% bogate djece ljeti odradi barem mjesec dana prodajući sladoled, hot dogove, konobareći, perući aute ili dostavljajući letke i tiskane medije. Iako im roditelji imaju toliko para da ne samo da ne moraju radit ljeti, nego ne moraju radit do kraja života.

Efekt je dvojak. Osim nadopune radnoj snazi, djeca će se odgajat da ne budu kao roditelji, djedovi i bake. Lijene guzice koje samo gledaju gdje će se uhljebit i što manje radit, a 85% ih neće odradit puni staž”, napisao je Bauer.


Zabranjeno zaposlenje mlađima od 15

Prema Zakonu o radu, “osoba mlađa od petnaest godina ili osoba s petnaest i starija od petnaest, a mlađa od osamnaest godina koja pohađa obvezno osnovno obrazovanje, ne smije se zaposliti”.

Također, u Direktivi Vijeća Europe o zaštiti mladih ljudi na radu, piše slično pravilo.

“Ne dovodeći u pitanje pravila koja mogu biti povoljnija za mlade ljude, posebno ona koja osiguravaju njihovu pripremu za rad kroz strukovno osposobljavanje i koja su predmet odstupanja ograničenih na neke lakše poslove, najniža dob za zaposlenje ne smije biti niža od najniže dobi predviđene za završetak obveznog školovanja, a u svakom slučaju ne smije biti niža od 15 godina”, navodi se u dokumentu Europske unije.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)