Home / Kompanije i Tenderi / VLASNIK AMAZONA RADI NA NOVOM VELIKOM PROJEKTU: Uskoro u kuće stižu roboti kodnog naziva Vesta

VLASNIK AMAZONA RADI NA NOVOM VELIKOM PROJEKTU: Uskoro u kuće stižu roboti kodnog naziva Vesta

Najbogatiji čovjek svijeta, vlasnik Amazona Jeff Bezos krenuo je u novi ambiciozni projekt. Kodno ime mu je Vesta, a ima za cilj u masovnu prodaju pustiti kućnog robota!

Iako je temeljna branša Amazona online prodaja, dosad je tvrtka, između ostalog, uspješno lansirala čitač Kindle te glasovnu asistenticu Alexu uz pomoć koje glasom možete obavljati određene poslove na računalu te komunicirati s pametnim uređajima u kućanstvu.

Ideja za projekt Vesta nastala je prije nekoliko godina, a u zadnje vrijeme su se ozbiljnije primili posla. Otkrili su to američki mediji nakon što je Amazonova tvrtka Lab126 naglo počela zapošljavati stručnjake za robotiku.

Robota asistenta bi prvo testirali sami zaposlenici Amazona, tako je navodno plan da kompanija u kuće svojih zaposlenika do kraja ove godine postavi robote, a u optimističnim najavama do krajnjih kupaca bi mogao doći već iduće godine. Ipak, u tvrtki nisu htjeli potvrditi glasine i špekulacije.

Međutim, još nije poznato što bi robot asistent trebao raditi, tek se zna da su prototipovi opremljeni naprednim kamerama i softverom za računalni vid, a kreću se na principu autonomnih vozila

Ideja o kućnom robotu koji služi kao pomoć u kućanstvu nije novost, već desetljećima to je izazov za tehnološku industriju. Tako je Nolan Bushnell, osnivač Atarija još 1983. godine predstavio robota Topo. No, malac od metra samo se kretao naokolo, ali nije bio baš nešto pretjerano radišan. I drugi pokušaji nisu baš urodili prevelikom plodom, tako da mnogi s nestrpljenjem očekuju Vestu.

 

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)