Home / Vijesti / BiH / Na samitu u Neumu predstavljene preporuke za poboljšanje investicionog ambijenta

Na samitu u Neumu predstavljene preporuke za poboljšanje investicionog ambijenta

Priprema ovih dokumenata uključivala je ekspertske radne grupe sa tehničkom podrškom USAID EIA projekta – Investiranje u sektor energije i GIZ projekta – Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH. Upravo je panel o izgradnji elektroenergetske infrastrukture u BiH u fokusu imao iznalaženje optimalnih rješenja za implementaciju ovih preporuka.

Preporuke su grupisane po različitim nivoima – od strateških kao što su: usvajanje nedostajuće strateške i prostorno-planske dokumentacije, preko zakonskih kao npr: usklađivanje zakona sa EU direktivama i međusobno, uvođenje sistema izdavanja e-dozvola i one-stop-shop tijela (sistem izdavanja dozvola sa jedne tačke) do podzakonskih kao što je usvajanje nedostajućih pravilnika.

U ovom trenutku za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH u prosjeku je potrebno 20 dozvola u 100 koraka za čije ishodovanje je potrebno barem dvije, a u praksi često i više od pet godina, te je jasno da zbog komplikovanog, neusklađenog i netransparentnog investicionog okruženja, energetski potencijal Bosne i Hercegovine ostaje nedovoljno iskorišten. «Vodič za investitore značajno će doprinijeti lakšem snalaženju zainteresovanih investitora u energetski sektor u BiH jer će im na jednom mjestu pružiti potrebne informacije o svim dozvolama, nadležnim organima i postupcima. Dok predložene mjere i preporuke ne budu usvojene i provedene u praksi, ovaj Vodič je nužan za snalaženje potencijalnih investitora u elektroenergetski sektor u BiH», poručio je Ognjen Marković, direktor USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)