Home / Vijesti / BiH / SUTRA POČINJE 4. ENERGETSKI SAMIT U NEUMU

SUTRA POČINJE 4. ENERGETSKI SAMIT U NEUMU

 Četiri stotine najvećih stručnjaka i donosilaca odluka o ključnim problemima energetskog sektora

(Sarajevo, 24.04.2018) Sutra u Neumu počinje 4. Energetski samit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka elektroenergetskog sektora kao i donosilaca odluka koji će zajedno razgovarati o rješenjima svih aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH. Samit koji će trajati od 25. do 27. aprila zajedno organizuju USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Samitu će prisustvovati najviši zvaničnici iz naše zemlje, predstavnici političkih partija te ambasadori.

Energetski samit 2017 (4)

«Identificiranje problema, diskusije i formuliranje preporuka i rješenja je koncept šest panela i dvije tehničke radionice nakon kojih ćemo imati jasnu viziju ko su pokretači, a ko kočničari reforme energetskog sektora u Bosni i Hercegovini», istakao je Ognjen Marković, direktor USAID Investiranje u sektor energije. Održivi razvoj energetskog  sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, gas i ugalj kao energente, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela 4. Energetskog samita. Panelisti posljednjeg panela u kojem će se govoriti o viziji razvoja energetskog sektora u BiH bit će predstavnici parlamentarnih stranaka na državnom nivou nakon što budu upoznati sa ključnim preporukama od prethodna dva dana.

Također, posebno je organiziran i trening za predstavnike medija kako bi se bolje upoznali sa svim temama relevantnim za energetski sektor, te kvalitetnije izvještavali javnost o svim ovim procesima.

Ovogodišnji Samit će se održati uz podršku medijskih pokrovitelja: BHRT, RTVFBiH, RTRS, Oslobođenje, Nezavisne novine, Dnevni list, klix.ba, akta.ba i bljesak.info.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)