Home / Vijesti / BiH / Pelješkim mostom Hrvatska zatvara BiH, i to lažiranim dokumentom

Pelješkim mostom Hrvatska zatvara BiH, i to lažiranim dokumentom

Danas je u Dubrovniku potpisan ugovor s izvođačima radova za izgradnju Pelješkog mosta. Premijer Andrej Plenković prisustvovao je svečanom potpisivanju Ugovora s izvođačima radova za izgradnju Pelješkog mosta i Ugovora o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova.

Prethodno se premijer Hrvatske sastao sa predstavnicima konzorcija-zajednice ponuditelja, na čelu s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom.

Vrijednost radova na Pelješkom mostu iznosi 2.081.608.270,72 kuna. Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” za čije je sufinanciranje Europska komisija, u lipnju 2017. godine, odobrila 357 miliona eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova, izvijestili su iz vlade Hrvatske.

Hrvatska strana je objasnila ovaj događaj potpisivanja ugovora sa Kinezima kao nešto lijepo i dobro, i možda oni to tako vide.

“Međutim za Bosnu i Hercegovinu to je jako loše zato što je bukvalno lažiran dokument Komsije koja predlaže visinu mostaa 55 metara. On je predstavljen kao državni dokument, a nije zato što u članu 5. dokumenta Komsije piše da ga mora ovjeriti Vijeće ministara BiH, a čini mi se da je gospodin Zvizdić rekao da ga Vijeće ministara nikada nije ovjerilo, i to znači da to nije državni dokument. Prema tome, radi se o lažnom predstavljanju zapisnika jedne komisije da je to državni dokument kojim se Bosna i Hercegovina složila sa visinom mosta od 55 metara”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik pomorskog društva “Jadransko more” Nešad Alikadić.

Druga stvar, dodaje Alikadić, Hrvatska je zatvorila Bosnu i Hercegovinu i Bosni i Hercegovini je spriječen izlaz na otvoreno more.

“Slovenci su dobili koridor do otvorenog mora a BiH je sada taj koridor presječen mostom. To je nepravda prema BiH i kršenje međunarodnog prava mora. Taj most je loš za BiH, a za Hrvatsku je možda dobar. U ovom slučaju trebalo je graditi tunel koji ne bi smetao BiH a i za Hrvatsku bi bio dobar”, kazao je Alikadić.

On smatra da je uvođenje Kineza na tržište Evropske unije i istovremeno finansiranje mosta evropskim novcem u korist kineske kompanije čime je kineski ambasador oduševljen, znači narušavanje geopolitičkiih odnosa na Jadranskom moru.

“Kinezi ulaze na velika vrata, potiskuju EU i NATO. Po meni u geopolitičkom smislu to nije interes NATO-a, a to i NATO tvrdi da mu nije u interesu da Rusija i Kina ulaze na Jadransko more. Ovim činom Kina na velika vrata ulazi, i obzirom da je ona velika sila, ona  će uspostavit dominaciju. Vrenemo  može kroz ove radove i gospodarske odnose može zadominirati istočnom obalom Jadranskog mora, i postati faktor koji može biti čak i remetilački, rekao je Alikadić.

– Pošto je Strabag podnio žalbu sudu za natječaj kojim je odbijena njihova ponuda, sa zahtjevom da sud obustavi radove, sud u Hrvatskoj može donijeti odluku da se ovi radovi obustave i da sde ugovor sa kineskom tvrtkom suspendira, napominje Alikadić.

“Ne znam šta će biti rezultat, samo sam siguran da je Evropska komisija prihvatajući lažni dokument Komsije kao državni dokument napravila prekrđaj prema evropskim zakonima, prekršaj prema korištenju evropskih fondova. Evropska komisija je prekršila svoja vlastita pravila i zakone, jer dokumentacija ne smije biti lažirana”, rekao je Alikadić.

Naglašava da se radi o iznimno korumpiranom projektu i odluci koja je usvojena na štetu Bosne i Hercegovine, ali najčudnije je, dodaje Alikadić, što bosanskohercegovačke vlasti, bez obzira da li to bio premijer Zvizdić ili sva tri člana Predsjedništva, ne reagiraju, a barem neko od njih mora reagirati i usmeno i pismeno prema Evropskoj uniji.

“Trebali bi odmah da zovu Junckera i da lijepo kažu; gospodine Junkcer Vi ste napravili prekršaj, da otiđu u Brisel i da njemu lično kažu, napravili ste prekršaj. Prekršili ste evropske zakone, prihvatili ste lažirani dokument i činite nam štetu. Ne treba čekati da se usaglasi Predsjedništvo, jer kad je nešto štetno svaki građanin to može prijavit. Ne treba čekati ni saglasnost cijelog Vijeća ministara”, kaže Alikadić.
(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)