Home / Vijesti / BiH / MOSTARSKI DANI ORISA PREDSTAVILI NAJBOLJE OD SVJETSKE ARHITEKTURE

MOSTARSKI DANI ORISA PREDSTAVILI NAJBOLJE OD SVJETSKE ARHITEKTURE

Mostar, 22. april 2018) “Sve što radite, radite za ljude. Zbog toga morate konstantno istraživati kako vaši projekti utiču za zajednice u kojima ste radili nakon pet, deset ili petnaest godina“, istakao je na svom predavanju na Mostarskim danima Orisa, Tarald Lundenvall, partner u svjetski poznatom arhitektonskom birou Snøhetta.

Premijerno bh. izdanje simpozija o arhitekturi i prostoru okupilo je ovog vikenda u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru više od 500 učesnika i učesnica iz cijelog regiona koji su imali priliku slušati predavanja nagrađivanih i uglednih domaćih i inostranih arhitekata.

4A50267D-B228-4046-B7B7-3CF5FC9740B1

Simpozij će se završiti danas posjetom porodičnom imanju Stanić, za koje je Projektni biro 2 Arhitekta osvojio nagradu American Architecture Award.
Osim ovog projekta, osnivači zagrebačkog arhitektonskog studia 2 Arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, predstavili su i druge nagrađivane radove među kojima se posebno ističe vinarija u Radovancima kod Požega za koju su osvojili “American Architecture Prize”. “U našem poslu iznimno je važno da ostane dosljedni i principijelni. Ipak, ne zaboravite da je međusobno poštovanje investitora i arhitekte krucijalno je za uspjeh svakog projekta“, naveli su Ćurković i Zidarić te pozvali arhitekte da uvijek traže svrhu u onom što rade.
Turski arhitekt, dobitnik Aga Khan nagrade za arhitekturu, Han Tümertekin, održao je inspirativno predavanje o temi “Complicity od simple“. “Glavno pitanje koje svaki arhitekta treba postaviti sebi prije početka rada je kakav problem treba da se riješi i kako integrisati ljude u ono sto se gradi.

Razmišljajući na taj način, dolazi se do kvalitetnih projekata“, rekao je Tümertekin te na primjerima iz prakse pokazao sponu između očuvanja arhitektonskog naslijeđa i savremenog projektovanja.
“Razmjena znanja, mišljenja i iskustava je odličan put ka tome da napredujemo kao pojedinci i kao struka. Zbog toga je veoma značajno što je projekat Mostarskih dana Orisa pokrenut i nadam se da će nastaviti svoj život i u budućnosti“, kazao je predavač, njemački arhitekt bh. porijekla, Alen Jašarević.
Mostarske dane Orisa koji su prvog dana sadržavali i panel diskusiju “Arhitektura kao društveno odgovorna praksa“ te interaktivni program za djecu i omladinu “Arhitektura, prostor, dizajn“, zajednički organizuju Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar i ORIS kuća arhitekture iz Zagreba.
Održavanje projekta podržali su zlatni sponzor Alukönigstahl BiH, veliki sponzori ACO Grupa i ZANAT te mali sponzori Nil d.o.o., BBR Adria, Knauf, Ytong BiH, Walter BIM Solutions i Katmar. Partneri projekta su Agencija lokalne demokratije Mostar, Fargfabriken, Asocijacija arhitekata u BiH, HDHSK, ARS STUDIO R, Normal arhitektura, City Group i BIM Alijansa.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)