Home / Kapital / Bankarstvo / KAD IMAŠ NA BACANJE: Deutsche Bank greškom uplatio 28 milijardi eura

KAD IMAŠ NA BACANJE: Deutsche Bank greškom uplatio 28 milijardi eura

Najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank priznao je da je u rutinskoj operaciji zabunom transferirao čak 28 milijardi eura, iznos veći od njegove tržišne kapitalizacije.

Greška je počinjena 16. ožujka kada je Deutsche Bank doznačio novac na račun u klirinškoj kući Eurex u vlasništvu Deutsche Boersea, tumači u izjavi za novinsku agenciju AFP glasnogovornik njemačkog zajmodavca.

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila, a pokazuje da u Deutsche Banku imaju problema s informatičkom tehnologijom i s kontrolom.

Računovodstvene greške događaju se često, ali je u slučaju Deutsche Banka iznos krajnje neuobičajen, a premašuje njegovu tržišnu kapitalizaciju od 24 milijarde eura, ističe AFP.

Incident je brzo riješen i nije prouzročena nikakva šteta, poručili su iz banke.

On ipak otvara pitanja o sustavu upravljanja rizikom i kontrolnim procesima unutar banke, što je u međuvremenu smijenjeni izvršni direktor John Cryan trebao znatno poboljšati.

Njegova je zadaća bila restrukturirati banku i počistiti toksičnu ostavštinu pokušaja iz razdoblja prije financijske da se konkurira globalnim divovima u segmentu investicijskog bankarstva.

Deutsche Bank još ni danas ne posluje profitabilno, a cijena njegovih dionica potonula je u protekle dvije godine više od 50 posto, od čega 30 posto samo u ovoj godini.

Interne probleme banke potvrđuje i ovotjedna najava odlaska šefice odjela za IT i infrastrukturu Kim Hammonds koja je u više navrata nazvala Deutsche Bank “najdisfunkcionalnijom kompanijom” u svojoj karijeri.

SB/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)