Home / Vijesti / Svijet / TRUMP NAREDIO NAPAD NA SIRIJU: Naciji poručio da je počela odmazda za zločine “čudovišta Asada”! (FOTO, VIDEO)

TRUMP NAREDIO NAPAD NA SIRIJU: Naciji poručio da je počela odmazda za zločine “čudovišta Asada”! (FOTO, VIDEO)

Američke, britanske i francuske snage su izvele zračne napade na postrojenja u kojima se, tvrde, nalaze hemijska oružja koja koristi sirijski režim. Šef Pentagona rekao je kako je ovo zasad jednokratna akcija koja je trajala nekih 50 minuta.

alt

alt

Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji u noći s petka na subotu po evropskom vremenu kako bi objavio da je započela vojna intervencija u Siriji u znak odmazde na nedavni hemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolini Damaska, za što Zapad optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

– Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Trump, a još tokom njegovog obraćanja iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama koje su potresle glavni sirijski grad.

Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene hemijske agense, rekao je Trump.

– Ovo su precizni napadi na mete povezane s hemijskim naoružanjem, rekao je ističući kako je cilj na dugi rok spriječiti proizvodnju, širenje i upotrebu hemijskog naoružanja.

– Ovo što se dogodilo nije učinio čovjek, to su zločini koje je počinilo čudovište, rekao je Trump aludirajući na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

 Američki ministar obrane James Mattis izjavio je da su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku Asadu.

– Očito je da nije shvatio poruku od lani, rekao je Mattis aludirajući na prošlogodišnje napade Zapada na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja.

Ipak, u Pentagonu se rekli da je riječ o ‘preciznim’ i ‘ograničenim’ napadima koji bi mogli biti okončani relativno brzo.

– Ovo je jedan udar, zasad ne planiramo dodatne napade, rekao je Mattis, što je donekle u suprotnosti s Trumpovom tvrdnjom da je spreman za trajniji udar.

Mattis je kazao da je u napadu iskorišteno dvostruko više projektila od lani, kada je ispaljeno 59 raketa Tomahawk.

 Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji sudjeluju i britanske oružane snage napominjući da vojna sila trenutno nema efikasnu alternativu. Istovremeno, May je istaknula da ova intervencija ne predstavlja ‘promjenu režima’ u Siriji.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron je potvrdio da oružane snage njegove države sudjeluju u napadima.

– Ne možemo tolerirati ponavljajuću upotrebu hemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za hemijski napad nesumnjiva.

 

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)