Home / Vijesti / BiH / BIH NA 166. MJESTU OD UKUPNO 190 ZEMALJA PO EFIKASNOSTI IZDAVANJA DOZVOLA

BIH NA 166. MJESTU OD UKUPNO 190 ZEMALJA PO EFIKASNOSTI IZDAVANJA DOZVOLA

(SARAJEVO, 12. april 2018) Prema izvještaju Svjetske banke „Doing Business 2018“ koji, između ostalog ocjenjuje i efikasnost izdavanja dozvola, BiH se nalazi na 166. mjestu od ukupno 190 zemalja obuhvaćenih ovim izvještajem. Ovaj podatak u direktnoj je vezi sa obimom investicija u našu zemlju, posebno u energetski sektor. Upravo su aktivnosti projekata USAID Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i GIZ-a „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ u BiH usmjerene na pojednostavljenje postupaka izdavanja dozvola i povećanje njegove efikasnosti. Zbog toga će i ovo biti jedna od važnih tema o kojoj će govoriti stručnjaci i donosioci odluka na 4. Energetskom samitu od 25. do 27. aprila u Neumu.

Energetski samit 2017 (3)

Sve države u svijetu imaju sisteme izdavanja dozvola, međutim, oni se međusobno razlikuju po kompleksnosti i efikasnosti.  U nekim zemljama odobravanje građenja se vrši kroz mali broj dozvola i u kratkom vremenskom periodu, dok je u drugim zemljama potrebno proći veliki broj koraka, pribaviti veliki broj dozvola u postupcima koji mogu trajati više godina. Kompleksnost i efikasnost postupka izdavanja dozvola ima toliku važnost da u praksi služi za ocjenu ukupnog poslovnog ambijenta u jednoj državi. Drugim riječima, spori i neefikasni postupci izdavanja dozvola odbijaju investitore.  «Kako bi se uklonile ove prepreke i osigurao investicioni potencijal, od donosilaca odluka očekujemo hitnu akciju u cilju pojednostavljenja režima izdavanja dozvola», istakao je Ognjen Marković, direktor USAID EIA projekta, te najavio da će poseban panel na 4. Energetskom samitu identificirati ključne preporuke, kao i moguća rješenja za njihovu implementaciju u BiH.

Četvrti put, u organizaciji USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske od 25. do 27. aprila, 2018, Neum će biti mjesto susreta ključnih aktera energetskog sektora u BiH. Donosioci odluka, kao i ključni eksperti i zainteresirani investitori razgovarat će o najaktuelnijim temama u sektoru koji, uz prave političke odluke koje se još čekaju, može biti pokretač privrednog razvoja u BiH.

Bejtovic Communications /Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)