Home / Vijesti / Regija / HALO, MOSTAR, POŠTO PASOŠ: Zašto srbijanski mafijaši najradije imaju hrvatske putovnice!?

HALO, MOSTAR, POŠTO PASOŠ: Zašto srbijanski mafijaši najradije imaju hrvatske putovnice!?

Jeftinije su sasvim krivotvorene, najskuplje su one s originalnim podacima, takve su imali Legija, narkobosovi…

 Srbijanski Blic objavio je u svom analitičkom tekstu povodom prošlogodišnjeg uhićenja organizirane skupine oko Dejana Karaičića zbog ubojstva i “drugih zlodjela” podatak da su oni, originalne osobne dokumente s lažnim identitetima koje su koristili, nabavljali po cijeni od 8000 eura po putovnici. Blic je potom nabrojao niz nekih od najgorih tamošnjih kriminalaca kojih su se dočepali pravosudni organi, a koji su se koristili sličnim dokumentima.I dok su Karaičić i ostali iz njegove grupe, kao i mnogi drugi pobrojani, koristili dokumente Republike Srbije, Milorad Ulemek koji je 2003. ubio premijera Srbije Zorana Đinđića, koristio je putovnicu Republike Hrvatske na ime Vlado Vukmanović. Bila je riječ o jednoj od putovnica koje su nešto prije toga “nestale” iz konzulata Hrvatske u Mostaru, zbog čega se pravosuđe Hrvatske od 2013. pozabavilo odgovornima za to jedno od gorih sramoćenja Republike Hrvatske.

Među onima koji su koristili hrvatske putovnice, otkrilo se i to, bio je navodni vođa novog “Zemunskog klana” Luka Bojković, te njegovi najbliži pajdaši Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić. Bojović je imao zapravo originalnu hrvatsku putovnicu sa svojom fotografijom i lažnim identitetom na ime Marijana Barišića koji je nestao u Bleiburgu 2008. Sva trojica skrivala su se u Španjolskoj.

U Hrvatskoj je prije pet godina otkriveno da su se među ljubiteljima hrvatskih dokumenata bili i kriminalac Sretko Kalinić, te narkobos Darko Šarić. Članak u Blicu otkriva i jednu vrlo zanimljivu društveno fenomenološku činjenicu; za hrvatske, ali i slovenske putovnice, kao zemlje članice EU-a, izrazito su zainteresirani i obični građani, uglavnom zato što s njima mogu neometano ulaziti u EU kako bi radili i putovali.

Takve putovnice su bitno jeftinije od onih kojima se koriste najkrupniji kriminalci, mogu se nabaviti već po cijeni između 500 i 1500 eura, ovisno o kvaliteti izrade. Takvim dokumentima se koriste i sitniji kriminalci koje se traži u EU ili kojima je ulaz u EU zabranjen i takvi dokumenti su potpuno krivotvoreni.

Suštinska razlika s onima “originalnima” jest u tome što se takve putovnice izrađuju u suradnji s korumpiranim suradnicima među javnim bilježnicima, u policiji i drugi tijelima koji pretražuju baze podataka kako bi pronašli osobne informacije o građanima RH koji nisu izradili te dokumente ili koji su umrli. Zapravo je riječ o krađi identiteta. Uhvaćeni u Hrvatskoj u akciji “Border”, povodom slučaja iz konzulata u Mostaru, putovnice su prodavali za 10.000 eura po komadu, čime su zaradili 680.000 eura.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)