Home / Vijesti / Svijet / Ako počne treći svjetski rat,ovdje treba pobjeći.Najsigurnije zemlje na svijetu,a jedna nam je veoma blizu.

Ako počne treći svjetski rat,ovdje treba pobjeći.Najsigurnije zemlje na svijetu,a jedna nam je veoma blizu.

NAKON što je Donald Trump na Twitteru zaprijetio Rusiji, sve se češće u medijima mogu pročitati tri riječi: “treći svjetski rat”.

“Rusija obećava da će oboriti svaku raketu ispaljenu na Siriju. Pripremite se, jer one dolaze, lijepe i nove i ‘pametne’! Ne biste trebali biti partneri sa životinjom koja svoj narod ubija plinom i uživa u tome!”, napisao je Trump.

IMG_20180412_211201

Independent je u pripremama za rat otišao najdalje pa je sastavio popis deset zemalja u kojima biste se trebali naći ako izbije rat. Popis su temeljili na Global Peace Indexu od prošle godine, a znamo da se nećete previše šokirati kad vam kažemo da Hrvatska nije na njemu. Ali zato jest jedna naša susjeda.

10. Irska

Prakticira vojnu neutralnost, a na međunarodnom polju je neutralna još od 30-ih godina prošlog stoljeća. Da izbije rat, vjerojatno bi ostala neutralna.

9. Švicarska

Njena neutralnost već je poslovična, a traje još od 1815. godine. Otada nije sudjelovala u nijednom međunarodnom ratu, a njene planine najbolja su zaštita od stranih invazija.

8. Slovenija

U slučaju međunarodnih konflikata, nama susjedna zemlja ima termalne, solarne i hidroelektrične resurse zbog kojih neće biti nikakvih oskudica. Independent spominje da je uglavnom uspjela ostati izvan svjetskih ratova pa računaju da će tako biti i u slučaju trećeg svjetskog rata.

7. Fidži

Ovaj otok na jugu Tihog oceana geografski je izoliran i stoga prilično siguran. Vlasti se nikad nisu miješale u svjetske sukobe baš zato što su izolirani.

6. Danska

Iako bi mogla biti uvučena u sukobe jer je članica NATO-a, Danska ima jedno jako sigurno mjesto – Grenland.

5. Austrija

Još jedna zemlja koja nam je blizu, a razlog zašto je na listi je to što je 45. od 163 zemlje po svom indeksu mira.

4. Portugal

Politico ga naziva oazom stabilnosti. Ekstremno desni populizam u ovoj zemlji nije našao uporište od Drugog svjetskog rata.

3. Novi Zeland

Više od pola električne energije dobiva od hidroelektrana, zemlja je plodna, a usjevi bogati. Čak i da ga cijeli svijet izolira, ima dovoljno energije za sebe.

2. Kanada

Kanada je osma najsigurnija zemlja svijeta.

1. Island

Prvi je na listi prema indeksu globalnog mira, a osim toga, geografski je udaljen od drugih zemalja koje bi mogle biti uključene u sukob. /Index.hr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)