Home / Vijesti / Svijet / SAD i Rusija posvađani, agencija za sigurnost leta izdala ozbijno upozorenje. Hoće li Trump napasti Siriju?

SAD i Rusija posvađani, agencija za sigurnost leta izdala ozbijno upozorenje. Hoće li Trump napasti Siriju?

RUSIJA i Sjedinjene Države sporile su se u utorak na Vijeću sigurnosti UN-a oko Sirije blokirajući jedna drugoj pokušaje da se uspostave međunarodne istrage o napadima kemijskim oružjem u toj ratom razorenoj zemlji.

Sjedinjene Države i druge zapadne sile razmatraju poduzimanje vojne akcije zbog kako se sumnja napada otrovnim plinom u subotu na sirijski grad koji drže pobunjenici koji već dugo odolijeva snagama predsjednika Bashara al-Assada.

Rusija je uložila veto na nacrt američke rezolucije kojom bi se otvorila nova istraga koja bi utvrdila tko je kriv za takve napade. Sjedinjene Države i druge zemlje su potom blokirale suparnički ruski pokušaj da se uspostavi druga istraga koja bi tražila da Vijeće sigurnosti pripiše odgovornost.

Moskva se protivi bilo kakvom napadu na svoga bliskog saveznika Assada. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia je rekao kako b odluka Washingtona da predloži svoju rezoluciju mogla biti uvod u udar Zapada na Siriju.

Najmanje 60 ljudi je ubijeno a više od 1000 ozlijeđeno u kako se sumnja napadu kemijskim oružjem u subotu na grad Dumu, prema sirijskoj humanitarnoj skupini. Liječnici i svjedoci kažu kako su žrtve pokazivale simptome trovanja, moguće nervnim otrovom, i izvijestili su o mirisu plina klora.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je rekla Vijeću sigurnosti kako je usvajanje američkog nacrta rezolucije najmanje što zemlje članice mogu učiniti.

“Povijest će zabilježiti da je na današnji dan Rusija odabrala zaštiti čudovište a ne živote sirijskog naroda”, rekla je Haley govoreći o Assadu.

Dvanaest članica vijeća glasovalo je za nacrt američke rezolucije, dok se Bolivija pridružila Rusiji glasujući ne, a Kina se suzdržala. Rezolucija, kako bi prošla, treba devet glasova za i na nju ne smije biti uložen veto niti jedne od stalnih članica Rusije, Kine, Francuske, Britanije ili Sjedinjenih Država.

Američki je predsjednik Donald Trump otkazao planirano putovanje u Latinsku Ameriku krajem tjedna kako bi se usredotočio na reakciju na incident u Siriji, rekla je Bijela kuća. Trump je u ponedjeljak upozorio na brz i silovit odgovor kada bude ustanovljena odgovornost za napad.

Međunarodni stručnjaci za kemijsko oružje otići će u Dumu kako bi proveli istragu o kako se sumnja napadu otrovnim plinom, rekla je njihova organizacija u utorak dok Sjedinjene Države i druge zapadne sile razmišljaju o vojnoj akciji zbog incidenta.

Eurocontrol upozorava aviokompanije da budu na oprezu zbog mogućih zračnih udara u Siriji u naredna 72 sata

U isto vrijeme, Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe Eurocontrol u utorak je upozorila aviokompanije da budu na oprezu u istočnom Sredozemlju zbog mogućih zračnih udara u Siriji u sljedeća 72 sata.

Eurocontrol je rekao kako bi u tom periodu mogli biti upotrijebljeni projektilizrak-zemlja kao i/ili krstareći projektili te da postoji mogućnost povremenih ometanja opreme za radio navigaciju.

“Treba pažljivo razmisliti kada se planiraju letovi u području istočnog Sredozemlja i nikozijskog područja letnih informacija”, rekla je agencija na svojoj internetskoj stranici glede navedenih područja zračnog prostora ne navodeći izvor moguće opasnosti.

Eurocontrol u svom upozorenju je naveo dokument Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, europskog regulatora sigurnosti civilnog zrakoplovstva.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)