Home / Vijesti / BiH / NOVI SUKOB HASTORA I VOLKSWAGENA: VW otkazao ugovor s Hastorovom firmom „ES automobilgus“

NOVI SUKOB HASTORA I VOLKSWAGENA: VW otkazao ugovor s Hastorovom firmom „ES automobilgus“

Njemački mediji pišu kako je Volkwagen raskinuo suradnju s bosanskim poduzetnikom Nijazom Hastorom i njegovom Prevent grupom, jednim od ključnih dobavljača tog automobilskog diva.

Bild i Focus javljaju kako je Volkswagen krajem prošle sedmice donio odluku o prekidu suradnje sa Prevent grupom.

Volkswagen se navodno proteklih godina trudio pronaći alternativu za dijelove koji su im stizali iz Grupe Prevent i kako je isporuka konačno organizirana.

List Freie Presse je, pozivajući se na sindikat firme „ES automobilgus“, prenio da je automobilski koncern Volkswagen riješio da prekine saradnju sa tom firmom koja za njega proizvodi kućišta prenosnih mehanizama. Isto je javio i tabloid Bild. To se smatra odmazdom Volkswagena za postupak ES koji je svojevremeno prestao da šalje potrebne dijelove velikom koncernu iz Wolfsburga.

Hastor je privukao pažnju svjetskih medija kada je u ljeto 2016. obustavio isporuku dijelova Volkswagenu zbog čega je stala proizvodnja automobila. Skandal je izbio kada je VW navodno bez objašnjenja raskinuo ugovor s jednom od Hastorovih tvrtki, zbog čega je on zahtjeva odštetu od 58 miliona eura. Sličan scenarij dogodio se i 2013. kada je Hastor sudskim putem krenuo u naplatu 40 miliona eura odštete od Daimlera, proizvođača Mercedesa.

Nakon što se veliki koncern iz Wolfsburga nije mogao odreći potrebnih kućišta, dva koncerna su se vansudskim putem dogovorila da Volkswagen u narednih šest godina nabavlja dijelove od firmi koje pripadaju Preventu, a i da firmi porodice Hastor plati obeštećenje. Visina tog obeštećenja je nepoznata javnosti, a i drugi dijelovi njihovog dila su ostali tajna.

Raskid ugovora s Volkswagenom neće pretjerano naštetiti kompanijama Nijaza Hastora. Naime, Prevent je na svojoj stranici početkom sedmice objavio je postignut dogovor o isporuci navlaka za sjedišta koncerna BMW za njihova vozila serije 1 i 3, kao i o „proširenju već postojećih ugovora o isporuci BMW AG“.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)