Home / Kapital / Bankarstvo / Njemački ekonomista: Euru nema spasa

Njemački ekonomista: Euru nema spasa

BRISEL – Međunarodni monetarni fond (MMF) neće spasiti evro – taj eksperiment treba završiti, tvrdi njemački ekonomista Mark Fridrih.

On kritikuje stavove šefa MMF-a Kristin Lagard, koja predlaže stvaranje specijalnog fonda za slučaj krize u evrozoni.

Ako dođe do stvaranja ovakvog fonda, Njemačka bi trebalo da uplaćuje 11 milijardi evra godišnje.

Fridrih, šef konsalting kompanije “Fridrih i Vajk”, tvrdi da su Lagardova i njen zemljak francuski predsjednik Emanuel Makron postavili sebi cilj da spase EU i evrozonu.

“Njima ne bi smetalo da Njemačka postane `šampion u davanjima`. Oni se očajnički trude da evro opstane, ali to je samo još jedan korak ka diktaturi EU. Nadam se da će se njemački političari suprotstaviti ovoj ideji, jer se evro ionako već odavno ne može spasiti”, tvrdi njemački ekonomista.

Plan Lagardove predviđa da svaka država godišnje u “fond spasa”, u slučaju krize, uplati po 0,35 odsto svog BDP-a. Za Njemačku bi to značilo 11,4 milijarde evra.

Fridrih napominje za “Sputnjik” da je evro previše slab za Njemačku, a previše jak za države evrozone u južnoj Evropi.

“Nakon uvođenja evropskog sistema zaštite ulaganja, građani će morati da povuku svoj novac sa računa. I onda nas samo korak dijeli do propasti neke slabe španske ili italijanske banke. Tada će neko drugi morati da plati tuđe dugove, a to će, najverovatnije, biti Nijemci”, tvrdi Fridrih.

On navodi da sadašnja politika u EU “vodi ka velikoj diktaturi: zajednički ministar finansija, jedan budžet, zajednička vojska”.

“Ovo što oni rade jeste uvođenje nekakve `superdržave` na mala vrata. I to je sve savršeno nelegitimno”, kaže njemački ekonomista.

Cafe/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)