Home / Vijesti / BiH / NASILNICIMA JE DOŠAO KRAJ -Najavljene nove mjere u javnom prevozu u Sarajevu

NASILNICIMA JE DOŠAO KRAJ -Najavljene nove mjere u javnom prevozu u Sarajevu

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo namjerava poboljšati sigurnost u vozilima javnog gradskog prevoza kontrolisanom i elektronskom naplatom karata. Uspostavit će se i sistem nadzora i upravljanja javnim gradskim prevozom, što će značiti i ugrađivanje “panik tastera” u vozilima, čime će vozač odmah alarmirati dispečera i policiju.

“Sistem upravljanja saobraćajem mora da prati svako vozilo na liniji u realnom vremenu, vrijeme odziva maksimalno dvije sekunde. Praćenje rada vozila u saobraćaju se vrti u disperčerskom centru operatera na velikom panelu.

Dispečer ima mogućnost slanja SMS poruke pojedinom vozaču ili svim vozačima. SMS poruka se prikazuje na ekranu vozačkog računara i prilikom dolaska poruke mora imati zvučni signal.

Vozač preko računara mora imati dolaska poruke mogućnost obavještavanja dispečera i policije u slučaju incidentnih situacija ‘panik taster’. Dispečer na posebnom ekranu putem postavljenih video kamera prati situaciju i na stajalištima.

U slučaju potrebe dispečer može na displejima za obavještavanje putnika na stajalištima proslijediti određene informacije”, navedeno je u odgovoru na inicijativu Marija Vukasovića, zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

U ovu svrhu, resorno ministarstvo je planom nabavki za ovu godinu planiralo finansijska  sredstva.

 

(N1/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)