Home / After Work / Cimet je bolji od češnjaka. Mnogo bolji!

Cimet je bolji od češnjaka. Mnogo bolji!

Stručnjaci smatraju kako je cimet jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih dobroditi, uključujući i iznimne sposobnosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina.

Richard Anderson, nutriconist i biokemičar pri istraživačkom centru Beltsville Human Nutrition Research Center u SAD-u istražuje cimet već gotovo dvadeset godina te na osnovu bogatog znanstvenog iskustva zaključuje: “Cimet je bolji od češnjaka. Mnogo bolji!”

Uljne tvari topive u mastima koje cimet sadrži odgovorne su za specifičnu aromu i okus, no i za manji broj zdravstvenih dobrobiti. Za zdravlje su mnogo važniji polifenoli koji su topivi u vodi, tvrdi Anderson koji ih je izolirao i opisao koristeći metode masene i NMR spektroskopije te dokazao kako ove tvari u in vitro uvjetima povećavaju stopu metabolizma glukozeovisnog o inzulinu za oko 20 puta.

Anderson navodi i kako, uz činjenicu da potiče učinkovitost inzulina, cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalnai svojstva protiv raka. Uz to, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Znanstvenik vjeruje i kako bi cimet mogao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu oboljelih.

Jeya Henry, znanstvenik sa Sveučilišta Oxford Brookes, ne smatra da je cimet u zdravstvenom smislu bolji do češnjaka, nego ga stavlja na treće mjesto svojeg tzv. “must have” popisa, odmah poslije češnjaka i kurkume.

“Svaki put kad testiramo neku drugu tvar i usporedimo je s cimetom, cimet pobjeđuje”, pojašnjava Anderson i dodaje kao su polifenoli cimeta učinkovitiji antioksidansi od resveratola koji se nalazi u crvenom vinu i soku od grožđa, kao i od katehina iz zelenog čaja.

Znanstvenik tvrdi kako potrebne dnevne doze cimeta ne moraju biti velike. On, primjerice, od kako ga je počeo proučavati, uzima cimet kao dodatak narančinu soku, doručku i kavi. Odnedavno uzima i 1,5 grama ekstrakta cimeta u obliku tablete jednom dnevno./biologija.com/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)