Home / Vijesti / BiH / Dobit viša od planirane, prijedlog dividende 2,50 eura Triglav Osiguranje Sarajevo bilježi uspješno poslovanje u 2017. godini

Dobit viša od planirane, prijedlog dividende 2,50 eura Triglav Osiguranje Sarajevo bilježi uspješno poslovanje u 2017. godini

Poslovanje Grupe Triglav je u 2017. godini bilo profitabilno i u skladu sa strateškim usmjerenjima. Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav je na sjednici od 29. 3 .2018. prihvatio revidirani godišnji izvještaj Grupe Triglav i matičnog društva za 2017. godinu. Uprava i Nadzorni odbor predložiće skupštini dioničara da se dio neto dobiti u visini od 56.837.870,00 eura iskoristi za isplatu dividende, što predstavlja 82 posto od konsolidovane neto dobiti za godinu 2017. Prijedlog dividende iznosi 2,50 eura bruto po dionici. Predviđeni datum zasjedanja redovite godišnje skupštine je 29. 5. 2018. Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, je u 2017. godini zabilježilo rast premije za 7% u odnosu na 2016. godinu.

Dobit Grupe iznad planirane. Grupa Triglav je realizovala 84,4 miliona eura dobiti prije oporezivanja, a planirano je bilo između 70 i 80 miliona eura. Godina 2017. globalno se razlikovala zbog prirodnih katastrofa i s njima povezanih štetnih događanja. Grupa je to uspješno kompenzirala visokim rastom premija i dobrim nadzorom troškova. Udio troškova u fakturisanoj premiji je u odnosu na prethodnu godinu smanjen za 0,5 postotna boda, na 24,8 posto. Prinosi od investicija – bez prinosa investicija životnih osiguranika koji preuzimaju investicioni rizik – bili su za 4 % niži no u 2016. godini. Njihovo smanjenje manje je od očekivanog, a određeni uticaj imali su prvenstveno jednokratni događaji, kad su realizovane kapitalne dobiti. Profitabilnost kapitala Grupe Triglav iznosila je 9,3 %.

Zajednička premija dosegla je 1 milijardu eura. Već treću godinu zaredom Grupa Triglav je ostvarila rast premija, koji je u 2017. godini iznosio čak 7 %. Fakturisala je 1 milijardu eura konsolidovane bruto premije osiguranja, suosiguranja i reosiguranja, a planirano je bilo oko 930 miliona eura. Rast premija postignut je u sve tri grupe premija. S aspekta tržišta rast je u prosjeku u Sloveniji iznosio 6 %, a na drugim tržištima regiona Adria 10 %. U skladu sa strateškim usmjerenjem rasta i razvoja Grupa Triglav je u 2017. povećala udio premija osiguranja, koje su fakturisane na tržištima izvan Slovenije i to za 0,4 postotna boda, na 17,7 %. Pogoršanje količnika šteta bilo je ublaženo pomoću poboljšanog količnika izdataka i postignuta je vrijednost kombinovanoga količnika na povoljnoj visini od 93,9 %.

 Finansijska stabilnost, visoki kreditni rejtingi i vodeći položaj u regionu Adria. Obje priznate agencije za ocjenu boniteta S&P Global Ratings i A.M. Best, koje ocjenjuju Grupu Triglav, ponovo su u 2017. godini dale visoke kreditne rejtinge »A« i stabilnu srednjoročnu prognozu. Grupa Triglav ostaje čvrsto na vodećem mjestu u regionu Adria (20-postotni udio), a taj položaj zadržava i na svom najvećem, slovenačkom tržištu (36-postotni udio). U 2017. godini poboljšala je svoj položaj na hrvatskom i srpskom tržištu, a na drugim je tržištima uglavnom očuvala položaj odnosno udio iz prethodne godine.

Razvojni akcenti u 2017. godini s aspekta strategije do 2020. Grupa Triglav je u svojoj strategiji 2017-2020 zacrtala svoj put u pravcu savremene, inovativne i dinamičke osiguravajuće i finansijske grupe, koja ostaje čvrsto na vodećem mjestu u Sloveniji i šire u regionu. Klijenti su u centru svih aktivnosti Grupe Triglav. U prvoj strateškoj godini aktivno je realizovala svoja strateška usmjerenja. Klijentima je ponudila nove i poboljšane proizvode, dopunjavala ih je uslugama asistencije, jačala alternativne prodajne kanale, kao što su to banke, lizing kompanije, turističke agencije, web i mobilne aplikacije, a razvijala je i tehnološka i procesna poboljšanja na sektoru likvidacije šteta. Na nivou Grupe počele su se izvoditi opsežne aktivnost za stvaranje naprednog, informatizovanog i inovativnog poslovnog okruženja Grupe. Kod razvojnih aktivnosti Grupa sarađuje sa startapovima, akceleratorima i uvodi nove forme partnerske  saradnje.

 Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar: »U 2017. smo dosljedno sprovodili svoju strategiju i postigli dobre poslovne rezultate. Uprava i Nadzorni odbor Zavarovalnice na ovogodišnjoj Skupštini dioničara predložiće u skladu s dividendnom politikom isplatu dividende u visini od 2,50 eura bruto po dionici. Novom dividendnom politikom želimo na uravnoteženi način da ostvarimo tri cilja i to: srednjoročno stalno postizati ciljnu adekvatnost kapitala Grupe, reinvestirati neto dobit u sprovedbu strategija rasta i razvoja Grupe Triglav te dioničarimaa isplaćivati privlačnu dividendu«.

Grupa Triglav na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine. Triglav Osiguranje Sarajevo je u 2017. godini zabilježilo rast premije i fakturisalo 21,9 miliona eura (42,8 miliona KM) premije osiguranja, što je za 7 % više u odnosu na godinu ranije. Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja, 17% premije više nego prošle godine, a premija u segmentu neživotnih osiguranja bila je za 3% veća u odnosu na 2016. godinu. Poslovanje Društva je obilježila finansijska stabilnost i rast svih finansijskih pokazatelja. Triglav Osiguranje Sarajevo je poboljšao kombinovani količnik kao pokazatelj uspješnog poslovanja u osnovnoj djelatnosti.

Direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović, je povodom objave rezultata izjavio: „Uprkos jakoj konkurenciji, uspjeli smo povećati premiju osiguranja u odnosu na prethodnu godinu. Fokusiranost na klijente je naša osnovna vodilja, pa su u tom cilju sve naše aktivnosti usmjerene na održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta, optimiziranje usluga, veću dostupnost i  proširenje ponude proizvoda osiguranja. Prošle godine smo uveli osiguranje auto asistencije, koje klijentima pruža 24-satnu pomoć, kao zaštitu od mogućih neprijatnosti pri korištenju motornog vozila u zemlji i inostranstvu. U tekućoj godini namjeravamo uvesti online prodaju putničkog zdravstvenog osiguranja, čime ćemo klijentima omogućiti da ugovore policu ovog osiguranja u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta.“

Digitalni godišnji izveštaj. Krovna poruka godišnjeg izvještaja Triglav grupe za 2017. godinu je »energija Grupe« koja odražava ojačani položaj Triglav grupe u regionu i dodatan zamah koji donosi razvoj savremene organizacione kulture. Izvještaj je izdan u digitalnoj formi kao interaktivni pdf-dokument na veb-stranici www.triglav.eu, ovaj puta još bolje prilagođen ekranu, kao i na samostalnom veb sajtu na slovenačkom i engleskom jeziku.

TRIGLAV

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)