Svi već znaju da je doručak najbitniji obrok dana, a često u žurbi jedino što stignete pojesti je banana. Svima su nam mame govorile da ako ne stigneš pojesti nešto konkretno, pojedi barem bananu. No, čini se kako ovo voće ipak nije baš pogodno za doručkovanje.
Nutricionisti navode da iako se banane čine kao savršena opcija za brzinski doručak, one to zapravo nisu. Ako se same jedu, banane nisu najbolja opcija jer u sebi sadrže čak 25 posto šećera te spadaju u umjereno kisele namirnice.
“Banane su više stvorene za užinu, nego za cjeloviti obrok“
Najbolji način za započeti dan je doručkom koji sagorijeva masnoću, te koji će vas također učiniti dovoljno energičnima da izdržite do sljedećeg obroka. Iako će vam banane dati kratki nalet energije, brzo ćete se početi osjećati umornima i gladnima. One su više stvorene za užinu nego kao cjeloviti obrok, jer same nisu dovoljne za započeti dan. Doznajte i koje su tri najgore vrste doručka koji treba izbjegavati:
(1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost.Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite zdjelicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan šnitom prepečenog kruha i marmelade.
2. Pekarski proizvodi
Peciva, krafne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, no isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.
Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga začinite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.
3. “Zidarski” doručak
Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešu i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa špekom, bijeli kruh ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu doista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.
Velike količine nezdravih masnoća završiti će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinirati uz šnitu prepečenog kruha i čaj.)
Taj osjećaj umora i gladi nakon što pojedete bananu za doručak možete spriječiti tako što ćete uz bananu kombinirati hranu punu zdravih masnoća poput avokada ili začina. Zato što banane pripadaju skupini kiselih namirnica, tu kiselinu treba neutralizirati kako bi dobili samo dobre beneficije banana kao što su kalij, vlakna i magnezij, a ne šećer koji uzrokuje samo kratki nalet energije./zadovoljna.hr/
Poslovnidnevnik.ba