Home / Vijesti / BiH / DEMOKRATSKA FRONTA TRAŽI ODGOVOR: Zašto za CIK radi ruski IT sektor?

DEMOKRATSKA FRONTA TRAŽI ODGOVOR: Zašto za CIK radi ruski IT sektor?

Mada nemamo običaj na bilo koji način komentarisati medijska oglašavanja o pojedinim temama, Demokratska fronta ovaj put upozorava na izuzetno štetne posljedice po proces provođenja kompletnog izbornog procesa u BiH ukoliko se pokažu tačnim stavovi i činjenice izrečene u pisanju portala `Žurnal`”, navodi DF u saopštenju.

“Zbog svega toga, zbog očigledne opasnosti da se jedna strana zemlja na vrlo direktan način, ukoliko su ovi navodi tačni, direktno miješa u izborni proces druge suverene države – tražimo oglašavanje članova CIK-a Irene Hadžiabdić i Novaka Božičkovića o tome zašto su ovih dana boravili u Moskvi i ko im je odobrio da tom prilikom angažuju ruske IT stručnjake koji bi, kako se navodi, `narednih mjeseci trebali doći u BiH, kako bi vršili edukaciju stručnog osoblja CIK-a i kako bi unaprijedili softvere koji se koriste tokom prebrojavanja i preračunavanja glasova`”, poručuju iz DF-a.

Oni podvlače da ukoliko je ovo tačno, onda je riječ o neviđenom i beskrupuloznom međunarodnom skandalu.

“Dakle, insistiramo i pozivamo ovo dvoje članova CIK-a i moskovskih putnika da to po povratku objasne bh. javnosti”, jasni su iz Demokratske fronte.

Podsjećamo, Žurnal je izvijestio da su Irena Hadžiabdić i Novak Božičković otputovali u Moskvu na poziv predsjednice Izborne komisije Rusije.

Žurnal piše da će ruski IT stručnjaci u narednih nekoliko mjeseci doći u BiH kako bi vršili edukaciju stručnog osoblja Centralne izborne komisije BiH i kako bi unaprijedili softvere koji se koriste tokom prebrojavanja i preračunavanja glasova.

Žurnal navodi da je sve ovo dogovoreno na sastanku ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova sa članovima CIK-a Irenom Hadžabdić i Suadom Arnautovićem.

„Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnostima Centralne izborne komisije BiH u vezi sa pripremom organizacije i provedbe Općih izbora 2018. godine u Bosni i Hercegovini“, navedeno je na službenoj stranici Ambasade Ruske Federacije nakon što je 13. marta Petr Ivancov posjetio CIK.

Samo tri dana nakon ovog sastanka, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član CIK-a Novak Božičković otputovali su u Moskvu gdje bi trebali nadgledati predsjedničke izbore. Poziv im je, kako je saopćila Ambasada, uputila predsjednica Centralne izborne komisije Ruske Federacije Ella Pamfimolova. Na sastancima u Moskvi trebao bi biti usaglašen termin dolaska ruskih stručnjaka koji bi, savjetodavno, učestvovali u izbornom procesu u BiH.

„Radi se o vrlo opasnoj situaciji, gdje bi ruski državljani na neki način mogli uticati na sam proces brojanja glasova, te bi na taj način mogli preferirati određene političke partije u BiH koje, uglavnom, zastupaju njihove stavove“, kazao je za Žurnal jedan od troje sagovornika iz Centralne izborne komisije BiH.

Podsjećamo, ruski ambasador Petr Ivancov u ljeto prošle godine kazao je kako je u BiH nužno riješiti hrvatsko pitanje prije početka izbornog procesa. Šest mjeseci kasnije, stručne službe Centralne izborne komisije BiH, uz saglasnost Irene Hadžiabdić, pripremile su prijedlog odluke kojom bi CIK, faktički, omogućio Draganu Čoviću i HDZ-u BiH apsolutno kontrolu vlasti na nivou Federacije BiH. No, nakon što je Žurnal objavio ove dokumente, predsjednica CIK-a je svu odgovornost prebacila na stručne službe. Nepuni mjesec kasnije, CIK je posjetio ambasador Ivancov koji je sa članovima CIK-a Irenom Hadžiabdić i Suadom Arnautovićem razgovarao o načinu provedbe izbora u BiH.

„Postoji opravdani strah i kod dijela Međunarodne zajednice i kod domaćih institucija da bi angažman ruskih IT stručnjaka mogao ugroziti regularnost izbornog procesa u BiH“, kazao je jedan od izvora Žurnala.

Podsjećamo, u SAD-u se mjesecima provodi opsežna istraga zbog sumnje da je Rusija uticala na predsjedničke izbore u toj zemlji.

 

(S.B./Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)