Home / Vijesti / BiH / EKSKLUZIVNO -POSLOVNIDNEVNIK.BA OBJAVLJUJE DOKUMENTE O BROJNOM STANJU BORACA 1995 I 2008

EKSKLUZIVNO -POSLOVNIDNEVNIK.BA OBJAVLJUJE DOKUMENTE O BROJNOM STANJU BORACA 1995 I 2008

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podatka BiH, kazao je u intervjuu za Večernji list da vlasti ne bi smjele javno objaviti registar branitelja jer bi se na taj način prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka.

– Mi se ovim pitanjem bavimo više od godinu dana. Naime, Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata FBiH nam je prošle godine uputilo prijedlog pravilnika o uspostavljanju jedinstvenog registra branitelja. Tada smo jasno rekli kako ne postoji nikakva prepreka da se uspostavi registar, ali da je za nas javno objavljivanje neprihvatljivo. To je neprihvatljivo i nije u skladu s članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koji određuje granicu do koje se država može uplitati u nečije pravo na privatnost, rekao je Kovačević.

Ako je to uplitanje kako onda objašnjava veliku razliku koja se pojavila nakon rata i kako je moguće da je veoma veliki broj nazovimo boraca uveden u prava tek nakon 1995 godine tj nakon potpisivanja primirja.

Trebalo bi pitati i drugu stvar kako je moguće da su ljudi sa dva svjedoka bez neke evidencije prije toga mogli biti uvedeni u pravo.

To prije svega nije pošteno prema ljudima koji su svoje živote, zdravlje i dijelove tijela gubili na ratištima diljem Bosne i Hercegovine.

Kako je moguće da izvještaj o popuni dan 28.02. 1995 godine ukupno u ARBIH bude 229.823 pripadnika.Poslovnidnevnik.ba je ekskluzivno za svoje čitaoce došao u posjed dokumenata koji to dokazuju pa izvolite pogledati.

BROJNO STANJE ARMIJE BiH

Nakon nekoliko godina tačnije 07.10. 2008 izbačeni su podaci po kojima je ARBiH imala 383.713 pripadnika te plus Hrvatsku komponentu koja je brojala po ovom izvještaju 196.166 pripadnika što je nemoguća cifra i za laike na prvi  pogled.

Pogledajte dokument :

NAKON RATA 2008

Po svemu ovom što smo vidjeli i istražili za Vas dragi čitaoci a i za naše drage borce,branitelje Bosne i Hercegovone ispada da je u Federaciji Bosne i Hercegovine branilaca ukupno 579.879 što je jednostavno nemoguća cifra.Razlika u Bošnjačkoj komponenti je izmedju 1995 i 2008 ukupno 153.890 novih boraca koji su Bosnu i Hercegovinu branili od 1995 do 2008 godine.

Ovo jednostvno nije pošteno prema onima koji su ratovali i nisu takve stvari ni u snovima mogli  pretpostaviti.

Država bi trebala da ovo završi časno i pošteno objavom registra i skidanjem s njega svih onih kojima tu na tim spiskovima nije mjesto.Odgovorne kazniti i dokazati krivično djelo zloupotrebe službenih položaja.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)