Home / Vijesti / BiH / Ivo Andrić: Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim

Ivo Andrić: Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim

Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija.I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam vaš neprijatelj postavlja, živite kako on hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u strpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.

Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija. Uvenućete i nestati kao što su uvenuli i nestali toliki preci i narodi u Osmanskom Carstvu, pre vas na isti ili sličan način.

Nisu ni primetili da su sa puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećaju to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer su se i sami pretvorili u čekanje.

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane(!) – nikad ni doveka.

Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju.

One su SNAŽNE i nose OŽILJKE koje niko ne vidi: Svaka jaka žena je napravila OVIH 5 obećanja

Snaga je obično rođena iz bola, pa čak i trauma.Žene koje su jake često su, tokom vremena u svom životu , osjećale slabe i bespomoćne.Snaga koju nose unutar sebe nije samo nastala iz tankog zraka.Umjesto toga, ta se snaga uzgaja i njeguje.

Obećala si je da više neće odustajati od sebe da bi ugodila njemu

Snažna žena se često suočava sa izazovima odustajanja od vlastitih djelića sebe kako bi udovoljila nekome ko to ne cijeni.Bilo da se odrekla svojih interesa, svojih prijatelja, posla ili ambicije, snažna žena si je obećala da si nikada više neće to dopustiti.Ona je cijela osoba i nikada neće dopustiti drugoj osobi da uzima samo njene dijelove koje smatraju prihvatljivim.

Obećala si je da ga nikad više neće čekati da se promijeni

Nadajući se da bi ga mogla promijeniti ako bi ga samo voljela na pravi način, greška je koju svaka snažna žena neće više ponoviti.Ljudi se mogu promijeniti samo ako to žele.Nijedna količina ljubavi na svijetu neće moći promijeniti nekoga u nešto bolje.Čekanje da se neko promijeni donosi razočarenje i frustracije.Svaka snažna žena zna da ne vrijedi pokušavati .

Obećala si je da neće prihvatiti manje nego što zaslužuje

Svaka snažna žena proživjela je razdoblje u svom životu, gdje je mislila da u drugoj osobi vidi nešto dobro i dopustila je da pati, jer je mislila da bi mogla njegovati tu dobrotu.Snaga dolazi kada žena shvati da zaslužuje nekog ko je dobar prirodno, bez potrebe da se ta dobrota iskopava.

Obećala si je da više nikada neće nasjesti na njegovu igru

Snažna žena je jednom pokušavala shvatiti igre uma koje nisu imale pravila i bile su suđene da izgubi.A nakon toga, obećala je da će se odmaknuti od takvih igara bez obzira na sve.Svaka snažna žena morala je naučiti kako živjeti život vlastitim pravilima, a ne dopustiti da ih neko drugi pravi za nju.

Obećala si je da je više nikada neće iskoristiti

Nakon što je dopustila da je iskoriste – obećala si je da si više nikad neće to dopustiti.Naučila je da vrijedi više od onoga za šta je bila korištena, i kada je to otkrila , postala je jača nego ikad.Obećala si je da se više nikad neće osjećati tako bespomoćno.

Iako snaga često proizilazi iz osjećaja slabosti i bespomoćnosti, ta snaga će ostati u ženi do kraja života.Životne lekcije može biti teško progutati, ali jednom kada budu naučene, služit će nam sve dok smo živi.

Izvor: oazaznanja

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)