Home / Vijesti / Regija / Danas je u Hrvatskoj legaliziran ustašluk

Danas je u Hrvatskoj legaliziran ustašluk

VIJEĆE za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje se slobodno moglo preimenovati u debatni klub o ustašama i partizanima, nakon 363 dana napokon je uspjelo iz sebe istisnuti stav o ustaškom nacifašizmu i partizanskom komunizmu i njihovim simbolima. Na tridesetak stranica naizgled korektnog teksta nazvanog Dokument dijaloga iznijeli su pomalo besmislene zaključke.

Specijalne prilike

Ukratko, pozdrav ”Za dom spremni” i klempavo U su, prema njima, nedvojbeno neustavni i trebalo bi ih zabraniti te kažnjavati njihovo korištenje, osim u specijalnim situacijama. Crvena zvijezda petokraka je, prema njima, nedvojbeno ustavna i ne treba je zabranjivati niti kažnjavati njeno korištenje, osim u specijalnim situacijama.

Još kraće, ZDS može na komemoraciji pripadnicima HOS-a, HSP-ove stranačke milicije, ali ne može nigdje drugdje. Crvena zvijezda petokraka može svugdje, ali možete završiti u zatvoru ili platiti kaznu ako se s njom, primjerice, pojavite nad jamom Jazovka. Tada bi je sud mogao prepoznati kao provokaciju i kazniti vas.

Ne mahati simbolima

”Neki znakovi i simboli, ako bi općenito i podlijegali zakonskim sankcijama, u kontekstu remećenja javnoga reda i mira ili uznemiravanja građana, također se razlikuju po intencijama, ovisno o tome jesu li sračunati kao provokacije ili kao obilježavanje sjećanja na tragične događaje iz prošlosti u kojima su se jedni znakovi sukobljavali s drugima pa se na istom mjestu ne treba mahati i jednima i drugima”, stoji u Dokumentu dijaloga. U prijevodu, sudac će odlučivati što ste mislili kada ste upotrebljavali neki od simbola.

Vijeće je u svojim preporukama vladi samo priznalo da kada govori o dozvoljenom korištenju ustaškog pozdrava ”Za dom spremni” zapravo preporučuje da se na oba oka zažmiri na nešto neustavno i protuzakonito. Istovremeno preporučuju da se suce natjera da se drže Ustava. Paradoksalno? Naravno. Da si ne lažemo, HOS-ovci su “Za dom spremni” koristili upravo zato što je ustaški, a vijeće je reklo da je to sasvim u redu.

Nije Ustav plot da ga se držimo, ali držimo ga se čvršće

Preporuka da se tolerira nešto neustavno stvara situaciju koja se naziva slippery slope (skliska padina). Ako toleriramo jednu neustavnu praksu, lako nam se može dogoditi da više nijedna odredba Ustava nema stvarnu snagu. I zato je potpuno besmislena preporuka da se suce podučava da je Ustav zapravo zakon nad zakonima i da ga je nužno primjenjivati. U osnovi, vijeće je zaključio da se Ustava ne treba držati kao pijan plota, ali da se Ustava treba držati kao pijan plota.

Legalizirali i zaštitili ustaše

Takvom preporukom članovi Vijeća su stvorili iznimku koja vodi u pravnu nesigurnost. Na to smo već navikli. No napravili su i puno goru stvar. Zapravo su legalizirali ”Za dom spremni”, dozvolivši njegovo korištenje u iznimnim situacijama. Poznavajući hrvatsko sudstvo i rupe koje u praksi dozvoljava dogodit će se da će svaki ljubitelj ustaštva moći reći da je svojom dernjavom komemorirao HOS-ovce. Na stadionu jer je neki od njih jednom bio na stadionu, na ulici jer je neki od njih jednom šetao njom, u birtiji jer je neki od njih jednom pio u njoj, na Starčevićevom trgu jer su na njemu jednom planirali državni udar.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala te redakcije portala Poslovnidnevnik.ba koji preuzeo od izvora Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)