Home / Vijesti / BiH / Borci poručuju građanima: Žalite se strankama koje ste birali, blokirat ćemo i aerodrom

Borci poručuju građanima: Žalite se strankama koje ste birali, blokirat ćemo i aerodrom

“Ostat ćemo ovdje dok se ne riješe naše pitanja. Mi odavde nemamo kud”, poručili su bivši borci koji su večeras na Vogošćanskoj petlji, a temperatura je minus 13 stepeni. logorskavatraSvoje nezadovoljstvo radom federalnih organa vlasti pokazuju blokadom saobraćajnica u FBiH poručili su građanima nezadovoljnim njihovim potezom da se žale pred centrale vladajućih stranaka koje su sami birali, a ne borcima.

Bivši borac Safet Salkić kazao nam je kako je on samo jedan od organizatora današnjih protesta u entitetu Federacija BiH. Kako kaže, zahtjevi nekadašnjih boraca poznati su svim organima vlasti u FBiH, a oni glase: registar boraca po jedinicama, ukidanje finansiranja boračkih organizacija i borački dodatak za sve demobilisane borce do 64 posto.

“To je njima puno. Za ovakvo stanje krivimo sve sazive Vlade FBiH od 1995. godine do ove, a koje su dovele borce u ovakvo stanje. Danas nas niko od političara nije kontaktirao”, rekao je Salkić.

On poručuje da će borci nastaviti sa blokadom saobraćajnica sve dok se ne usvoje njihovi zahtjevi. Kako kaže, ne bi se smrzavao na saobraćajnice da ne vjeruje kako će federalni organi vlasti izaći im u susret.

Salkića smo pitali i o nezadovoljstvu građana koji se bune zbog blokade saobraćajnica i poručuju nekadašnjim borcima da idu pred zgradu Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.

“Ti isti građani glasaju za njih. Neka oni odu pred centrale vladajućih stranaka pa neka se njima žale, a ne nama ovdje. Neka se ti građanu dignu pa oni odu pred Vladu FBiH i Parlament FBiH pa pokažu nezadovoljstvo ovim što se dešava”, kazao je Salkić.

Istakao je kako borci puštaju hitne slučajeve da neometanu prođu dodajući kako nisu bez osjećaja. Podsjetio je da su oni najavili proteste prije 20 dana i da su građanima savjetovali da ne idu na put.

“Ja nemam straha od intervencije policije. Ionako nemam šta izgubiti. Ako me i uhapse imat ću šta jest i pit, neću se morat brinuti o tome kako ću platiti račune, a ovako nemam ništa”, rekao je Salkić.

I borci koji su u Zenici blokirali saobraćaj ostaju tokom noći na ulici.

“Mi nećemo odustati, ostajemo ovdje na ovom asfaltu dok se ne ispune naši zahtjevi. Ovdje nisu krivi borci već vlast koja nas je dovela na ovaj asfalt i minus. Ovu državu smo branili, a branit ćemo je i dalje i nećemo odavde otići. Godinama ponavljamo ista prava, a sada je vrijeme da ih ispune”, poručili su.

Poručili su da će, iako bolesni i narušenog zdravlja, ipak ostati na ulici jer im inat daje snagu.

Spekuliše se da bi sutra trebao biti blokiran i Međunarodni aerodrom u Sarajevu, a Salkić poručuje kako ne isključuju ni ovu opciju.

Klix.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)