Home / Ličnosti / NAJVEĆI RUDNIK I KOVAČNICA KRIPTOVALUTE (BITCOIN) U RUSIJI

NAJVEĆI RUDNIK I KOVAČNICA KRIPTOVALUTE (BITCOIN) U RUSIJI

Jurij Dromaško počeo je da ‘rudari’ Bitcoine kada je prolazio kroz težak životni period, prije nekoliko godina. Danas je vlasnik jednog od najvećih rudnika ove kriptovalute u Rusiji.Pogledajte video Radio slobodne Evrope :

 

Irkutsk – Recesija u Ruskoj Federaciji naterala je preduzetnika iz Irkutska u Sibiru, Jurija Dromaška, da razmisli o alternativnim načinima zarade i poslovanja. Posle meseci razmišljanja o najisplativijoj investiciji, pogodite u šta je uložio? Upravo u kriptovalutu sa najvećim udelom novca na tržištu.

Propali biznisi poput karaoke bara i ideje da pravi mašine koje štampaju magnete sa Instagram fotografija bili su okidač za ovog preduzetnika 21. veka da razmisli šta i kako dalje.

„Bili smo očajni”, kaže za Ekonomist Jurij Dromaško.

Međutim, to nije bio trenutak kada je odlučio da promeni svoj način poslovanja i rizika. Brat mu je predložio rudarenje Bitkoina i Jurij je nedugo potom kupio servere iz Kine. Počela je i prva zarada.

„Izgleda skoro kao da štampate novac niotkuda. Nešto poput dečačkog sna”, kaže Jurij.

Irkutsk postaje veoma poznata destinacija svetskih rudara kriptovaluta, budući da irkutski region naplaćuje 0.04 dolara za kilovat-sat, što je višestruko veća cena od one u Moskvi gde kilovat-sat iznosi nešto više od 0.09 dolara. Samim tim rudarenje kriptovaluta, koje podrazumeva od kompjutera rešavanje kriptografskih problema i izazova da bi se stvorila kriptovaluta, postaje jedan od profitabilnih poslova u Irkutsku.

Prošle nedelje cena jednog Bitkoina dostigla je neverovatnih 12,000 dolara, što je rast od 1,485% u odnosu na isti period prošle godine. Već 14. decembra Bitkoin je dostigao neverovatnih 16,616 dolara.

Jurij Dromaško je za Ekonomist izjavio da mesečno troši oko 68.000 dolara na električnu energiju, ali da i dalje ima profit od rudarenja Bitkoina i time pokriva troškove. Pomama za ovom vrstom zarade je dostigla te mere da su neki preduzetnici, poput Dmitrija Tolmačeva, krenuli da proizvode kuće koje se greju energijom koju oslobađaju serveri koji su „zaduženi” za rudarenje kriptovaluta.

Za sada, rudari kriptovaluta u Rusiji i dalje obitavaju u vakuumu legalnog poslovanja, a predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u oktobru je pozvao zvaničnike države da krenu sa izradom regulatornog okvira za preduzetnike koji se bave ovim poslom.

Ekonomist/RSE/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)