Home / Vijesti / BiH / Loša stranačka formacija na naplati: SDA u samo sedam dana izgubila dva premijera i vladu

Loša stranačka formacija na naplati: SDA u samo sedam dana izgubila dva premijera i vladu

Kamen spoticanja u SDA prvo je predstavljao sada već bivši SDA-ov premijer Elmedin Konaković koji je napustio stranku, za sobom povukao još 15-ak osoba i najavio da će u stranci doći do ozbiljnih turbulencija.

Ubrzo je SDA zatražila ostavku od Konakovića, a nakon što je on odbio da preda mandat iz stranke su poručili da će pokrenuti inicijativu za smjenu premijera i Vlade KS. Do toga još nije došlo jer su iz pojedinih stranaka poručili da će glasati za smjenu premijera, ali ne i za formiranje nove vlade.

Turbulencije su se nastavile veoma brzo u ogranku stranke u Tuzlanskom kantonu. Lične ambicije i nesuglasice dovele su do sukoba na relaciji Mirsad Kukić – Bego Gutić.

Lični interesi očuvali su vezu između Bakira Izetbegovića i Mirsada Kukića u oblandi SDA sve dok, usljed nagomilanog mulja i s jedne i s druge strane, nije procijenjeno da se još malo šta iz uzajamne korelacije može ušićariti. Bilo je pitanje ko će ispaliti prvi metak, a sada, kada je to jasno, pitanje je ko će se posljednji smijati.

Prvi metak ispalilo je Predsjedništvo SDA odlukom da se uvede povjereništvo u Tuzlanskom kantonu, na čije čelo je imenovan Amir Fazlić. Drugim riječima, stranačko rukovodstvo je tim potezom otkazalo povjerenje dotadašnjem predsjedniku Kantonalnog odbora SDA Tuzla, gramzivom Mirsadu Kukiću.

Odmah potom uslijedila je Kukićeva odmazda: ukupno 19 zastupnika glasalo je za smjenu Vlade TK, od čega je presudnu ulogu odigralo 11 zastupnika SDA i pet zastupnika SBB-a. Rukovodstvo SDA je, jasno, računalo na odmazdu, a u zalogu se nalazila premijerska pozicija Bege Gutića.

Gutićevi politički oponenti u TK, među kojima je najglasnija bila predsjednica Općinskog odbora SDA u Banovićima Elzina Pirić, spočitavali su mu da je za kratko vrijeme postao vlasnik velikog broja nekretnina, kako u Tuzli tako i u Sarajevu, što je i Gutića distanciralo od rukovodstva SDA u Sarajevu.

U SDA smatraju da mu rukovodstvo, ipak, neće okrenuti leđa, sve dok može dati svoj doprinos u obračunu s neprikosnovenim političkim vladarom iz sjene Mirsadom Kukićem i njegovim poslušnicima. Premda je SDA, sudeći prema izgubljenim bitkama, taj rat već izgubila.

Softić uzvraća udarac

Bakir Izetbegović je preuzimanjem kormila SDA davao neumitnu podršku Mirsadu Kukiću, što je okrunjeno i titulom potpredsjednika stranke. Kukiću je, uz ostalo i zbog toga, posljednjih godina pripisan epitet neprikosnovenog vladara Banovića i vladara iz sjene Tuzlanskog kantona.

No, nije uvijek bilo tako. Mirsad Kukić je prolazio kroz svojevrsnu izolaciju dok je na čelu SDA bio Sulejman Tihić. Premda je i tada imao veliku moć u Banovićima, prvenstveno jer je imao kontrolu nad rudnikom, nije uživao podršku stranačkog rukovodstva.

U Banovićima i banovićkim stranačkim ograncima je, međutim, bio isuviše moćan, a to je jednom prilikom i demonstrirao “izbacivši” Safeta Softića iz Općinskog odbora SDA Banovići. Upravo je Softić na protekloj sjednici Predsjedništva SDA, održanoj 15. februara, bio najveći zagovornik da Mirsad Kukić bude smijenjen.

Safet Softić, podsjećamo, pretenduje na poziciju kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH. Ukoliko do tog hipotetičkog scenarija dođe, jasno je da neće moći uživati podršku birača iz Banovića, koju je Izetbegović tokom proteklih općih izbora svesrdno uživao.

Priča se nastavlja

Mirsad Kukić je od Bakira Izetbegovića tražio izgradnju Termoelektrane (TE) Banovići, što je ostala njegova neispunjena želja. Umjesto izgradnje famoznog Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koji je trebao biti najveća poslijeratna investicija u BiH vrijedna 1,4 milijarde KM, Kukić je lobirao za izgradnju termoelektrane u rodnim Banovićima.

Pompezno najavljivani početak gradnje uz pomoć kineskog konzorcija banaka probio je sve rokove, što je, uz ostalo, za obje strane bio znak da se povuku i zauzmu svoje borbene stavove za unutarstranačke obračune.

Izvjesno je da će sada, nakon sukoba s Mirsadom Kukićem, SDA na predstojećim izborima ostati bez podrške u Tuzlanskom kantonu, isto kao što će i do izbora ostati bez podrške još jednog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safera Demirovića.

SDA je poslije lokalnih izbora 2016. godine, kako su joj oponenti spočitavali, zarad angažmana u Sarajevu i osvojene Općine Centar izgubila strateška mjesta, među kojima se isticao gubitak Srebrenice. Ništa manje bolan nije bio ni gubitak Zenice, Bihaća, Viteza, Vareša, Kalesije, Lukavca, Maglaja, Visokog, Goražda, Zavidovića, Bužima…

Kao šlag na tortu, prošlog mjeseca je SDA napustilo svih šest njenih dotadašnjih vijećnika u Općinskom vijeću Bužim.

Klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)