Home / Vijesti / Svijet / Island želi zabraniti obrezivanje dječaka, vjerske skupine zgrožene

Island želi zabraniti obrezivanje dječaka, vjerske skupine zgrožene

VJERSKE skupine u Islandu oštro su osudile prijedlog zakona koji bi trebao zabraniti obrezivanje dječaka, javljaju svjetski mediji.
Novi zakon trebao bi zabraniti obrezivanje djece, osim iz medicinskih razloga, a predlaže kaznu od 6 godina zatvora za svakoga okrivljenog za “uklanjanje dijela ili cijelog spolnog organa djeteta”. Prema zakonu, praksa obrezivanja krši ljudska prava djeteta, piše BBC.
“Prava djece su iznad vjerskih prava”
Židovski i muslimanski vođe u državi nazvali su prijedlog zakona napadom na vjerske slobode. Ako stupi na snagu, Island će postati prva europska država u kojoj je obrezivanje dječaka zabranjeno. U Islandu živi oko 250 židova i oko 1500 muslimana.
Zastupnica Silja Dogg Gunnarsdottir iz Progresivne stranke objavila je prijedlog zakona početkom ovog mjeseca. “Govorimo o pravima djece, a ne o vjerskim slobodama. Svi imamo pravo vjerovati u što hoćemo, ali prava djece su iznad vjerskih prava”, izjavila je.
Island je u 2005. godini zakonom zabranio žensko obrezivanje. Novi prijedlog zakona navodi da obrezivanje dječaka uključuje “dugotrajne intervencije u tijelo djeteta, koje mogu uzrokovati vrlo jaku bol”.
“Judaizam i islam bi mogli postati kriminalizirani”
Židovska zajednica oštro je osudila prijedlog: “Želite napasti judaizam na takav način da se tiče svih židova na svijetu”, objavile su u zajedničkom otvorenom pismu židovske skupine. Skupina Milah UK izjavila je da se obrezivanje djevojčica ne može usporediti s obrezivanjem dječaka jer kod njih “nema dokazanih dugotrajnih negativnih posljedica na djecu”.
Imam Ahmad Seddeeq iz Islamskog kulturnog centra u Islandu je izjavio: “To je dio naše vjere. Novi zakon dira u našu vjeru i smatram da ukida vjersku slobodu.”
Biskupica Reykjavika upozorila je: “Postoji opasnost da bi, ako zakon stupi na snagu, judaizam i islam mogli postati kriminalizirane religije. Moramo izbjegavati svaki takav oblik ekstremizma.”
Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)