Home / After Work / LifeStyle / Zubari nikada ne jedu ove namirnice: Kada vidite zašto prestaćete i vi!

Zubari nikada ne jedu ove namirnice: Kada vidite zašto prestaćete i vi!

Ako želite da vam zubi ostanu zdravi, ovu hranu bolje izbjegavajte.

Kokice, koštice i jako zaslađena pića loše utiču na zube – uništavaju gleđ, uzrokuju karijes, a mogu i slomiti zube. Ako želite da vam ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbjegavati.

1. Kokice

– Jedenje kokica zna izazvati upalu desni, jer ljuskice ostanu između zuba – objasnila je stomatolog Željka Stolar.

– Najviše ljudi koji mi dolaze u ordinaciju sa slomljenim zubima kažu da im se to dogodilo kad su jeli kokice. Često se kokice do kraja ne otvore i tvrda zrna jako lako lome zube, a da ne pričamo o skrivenim ljuskicama koje se zabiju između zubi i izazivaju bol u desnima – objasnio je Džonatan Neman za Rajders Dajdžest, stomatolog iz Njujorka.

2. Suvo voće

Iako jako fino, puno vitamina i minerala, suvo voće je strašno loše za zube.

– Ne samo da je u pitanju koncentrisani šećer, već je i jako ljepljiv pa se često zalijepi za kutnjake i stvara karijes – napominje dr Neman.

3. Slatka kafa

Često ispijanje slatke kafe, poput one iz automata je “noćna mora” za zube. Stalna izloženost zuba šećeru i mlijeku u kafi otežava pljuvački borbu protiv šećera i kiselina u ustima.

 Pljuvačka je fantastičan zaštitnik zuba, ali dugotrajnim ispijanjem slatkih pića oni su pod stalnim napadom šećera. S vremenom pljuvačne žlijezde jednostavno ne mogu “držati korak” s količinom šećera u ustima i njihov rad se usporava pa pljuvačka više ne može obavljati svoj posao – kaže dr Neman.

4. Sjemenke

Većina sjemenki zahteva otvaranje prednjim zubima što može uzrokovati oštećenje i lomove zuba.

5. Topla voda s limunom

Ako ste čuli da je topla voda s limunom dobra zamjena za jutarnju kafu, još jednom razmislite o ovoj opciji.

– Zube uništava kiselina iz limuna jer nagriza gleđ. Stalna izloženost kiselim napicima može otopiti gleđslabećitako unutrašnji sloj zuba, koji je žući od gleđi i puno osjetljiviji – objasnila je stomatolog Raha Sepehrara za Metro UK.

– Inače, prevelika konzumacija agruma, tj. previše kiseline jako šteti zubima, kao i šećer. Zubi su preosjetljivi – izjavila je stomatolog Stolar.

6. Led

– Ne jedite led! Pretvrd je, oštećuje zubnu gleđ i uzrokuje male lomove na zubima. Čak može i odlomiti dio zuba – upozorava američki stomatolog Džon  Maraši.

7. Energetska pića

– Energetska pića su jako kisela i imaju nizak pH i visok sadržaj šećera. Svjedok sam velikom porastu propadanja zuba među studentima koji piju previše ovih pića kako bi uspjeli da presjede noć. Zbog gustoće i povećanog šećera ovo piće prekriva jednako sve zube i stvara opasnost od mnogobrojnih karijesa – priča zubar Maraši.

– Sva gazirana pića strašno uništavaju gleđ, a nastaju i velike promjene na njoj – objasnila je stomatologinja Stolar.

8. Suvo grožđe sa čokoladom

– Suvo grožđe je sam vrag! Ovo je možda iznenađujuće, ali sama čokolada na njemu manje šteti zubima nego suvo voće. U grožđu je veća količina šećera i lako se lijepi za zube. U ovom slučaju čokolada je samo benzin sipan na vatru! – objašnjava Maraši.

9. Sportski napitci

Ta pića su osmišljena za sportiste radi rehidratacije. Pomažu nadoknađivanju izgubljene hranjive materije i elektrolita u organizmu. Na drugu stranu, sportska pića su puna tečnog šećera, koji je poznat po tome da stvaraj karijes na teže dostupnim zubima – objašnjava Krista Maning, vlasnica zubne laboratorije u Kentakiju.

10. Hljeb s pekmezom i/ili kikiriki puterom

Oba namaza su prepuna šećera, gusta i jako ljepljiva, što je recept za karijes. Ako volite ove namaze, potražite one sa manjim procentom šećera i nakon obroka popijte čašu vode. Ako možete, nakon sendviča uzmite žvakaću gumu s pepermintom koja će žvakanjem skinuti većinu šećera sa zuba – savjetuje zubar Maning.

11. Konzervirano voće

Ako mislite da je ovo zdrava namirnica zato jer je u pitanju voće, razmislite još jednom.

– Iako se voće obično smatra zdravom i poželjnom namirnicom, konzervirano je jako nezdravo jer je spakovano u sirup i tečni šećer, što se smatra samo jednim korakom dalje od klasičnih bombona – objasnio je Maning.

12. Gumene bombone

Ne samo gumene bombone, nego i svi slični slatkiši treba da se izbjegavaju u širokom luku. Oni su grozni za zube jer se jako lijepe i za zube i desni, a što duže je gumena bombona zalijepljena za zub to više bakterije proizvedu kiseline koja uzrokuje karijes – izjavio je kozmetički zubar Lorens Fung.

Izvor: 24sata.hr/stil kurir

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)