Home / Ličnosti / ČEDA JOVANOVIĆ URADIO ONO ŠTO NIKO NE SMIJE U SRBIJI: POGLEDAJTE KAKVU JE TAJNU OTKRIO SRBIMA…

ČEDA JOVANOVIĆ URADIO ONO ŠTO NIKO NE SMIJE U SRBIJI: POGLEDAJTE KAKVU JE TAJNU OTKRIO SRBIMA…

“To je istina – tužna, tragična, ali istina koju dugujemo da kažemo Srbima. Ni tada, kao ni danas, nismo odustajali od vere da su drugačije veze Kosova i Srbije ne samo moguće, nego i neumitne”, rekao je Jovanović, a navodi se u soapštenju.

On je dodao da budućnost Srbije ne sme biti talac ružne slike prošlosti.

“Ne smemo, u ime praznih reči o demokratiji i promenama, podržavati one koji su za demokratiju samo kada ona odgovara Srbima i promene samo kada one vode u ono što je nekada već pogrešno bilo”, navodi se u saopštenju.

Jovanović je dodao da već 10 godina Kosovo živi svoj zacrtani put, jer to više nije “zemlja kakva je u krvi nastajala pre deceniju ili dve”, a da je Srbija ostala ista, “i dalje nespremna da se suoči sa svojom ulogom u tom tragičnom gubitku koju je generacija političara, koji se još uvek bore za vlast, ostavila novim generacijama koje tek dolaze”.

Za 16 časova je u Nacionalnoj biblioteci Kosova predviđeno otvaranje izložbe “Kosovo od istorije do državnosti”, sledi prikazivanje filma “Otac” i u 20 časova, na Trgu Skenderbega koncert svetski poznate pevačice poreklom s Kosova, Rita Ore.

Rita Ora je, kako je saopštio organizacioni odbor obeležavanja 10. godišnjice nezavisnosti, sama izrazila spremnost da dođe i peva u Prištini, kao “poklon Republici Kosovo za veliki jubilej”.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

b92.net

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)