Home / Ličnosti / Safikadin grob, lijepa Banjalučanka koja se ubila zbog nesretne ljubavi, “oživljavaju” mladi iz Banje Luke i Mostara

Safikadin grob, lijepa Banjalučanka koja se ubila zbog nesretne ljubavi, “oživljavaju” mladi iz Banje Luke i Mostara

Aplikacija za ljubav

Priča o nesrećnoj Banjalučanki Safikadi, koja se prema predanju ubila zbog neostvarene ljubavi, spada među najpoznatije banjalučke legende. Ali od proljeća ovo bi mogla postati nadaleko poznata priča zahvaljujući “Safikada hackathonu” .

Izazov na ovom hackathonu, u kome će učestvovati 40 mladima iz Banje Luke i Mostara, je napraviti sistem koji zaljubljenim parovima širom svijeta omogućava da se preko Facebook-a loguju na mobilnu aplikaciju Safikada, i klikom na samo jedno dugme upale elektronsku svijeću u Banjaluci, na Safikadinom memorijalnom mjestu. Kamera koja se tu nalazi šalje nazad fotografiju upaljene svijeće, zajedno sa imenima zaljubljenih na displeju pored svijeće. Tu fotografiju zaljubljeni mogu potom da podijele na Facebooku ili nekoj drugoj socijalnoj mreži, promovišući na taj način Banjaluku.

Ovaj događaj organizuju Exit centar iz Banje Luke i Centar za tehničku kulturu iz Mostara, uz pomoć Ambasade SAD-a u BiH.

Učešće je besplatno, a rok za prijave je 19. februar. Svi zainteresovani mladi od 12 do 22 godine se mogu prijaviti preko stranice www.robokids.xyz u jedan od četiri tima. Naime, planirano je da budu formirani timovi koji će raditi na razvoju web sajta Safikada.com, mobilne aplikacije, elektronskog dijela na Arduino platformi, te suvenira kroz 3D print.

“Hram ljubavi” na čekanju

Podsjetimo  prije dvije i po godine Turistička organizacija grada je uradila projekat  kako bi se ovom  spomeniku, kojin je obilježen neuglednim spomenikom,  obezbjedila potrebna pažnja, ali do danas ništa nije urađeno.

Kako su nam rekli u TOBL oni su uradili idejni projekat “Safikada-Hram ljubavi” i dostavila ga Gradu Banja Luka za finansiranje i od tada čekaju obezbjeđenje sredstava za njegovu realizaciju.

Prema predračunu idejnog projekat procjenjena  vrijednost izgradnje spomenika je od 86.000 do 118.000 KM.

Predviđeno je da se projekat finansira iz budžeta Grada i Ministarstva trgovine i turizma RS.

“Projektom je predviđeno stvaranje uslova za nesmetanu posjetu većih grupa posjetilaca na lokaciji banjalučke legende kao i kreiranje i instalacacija popratnih komercijalnih sadržaja poput trgovina suvenira, štampanog materijala i svijeća, katanaca za ljubav i sično. Spomenik Safikadi će biti svojevrstan hram ljubavi gdje će banjalučka legenda promovisati ljubav kao univerzalnu vrijednost koja ne poznaje granice. Realizacija projekta će pored nove turističke atrakcije i prepoznatljivosti destinacije, doprinijeti povećanoj turističkoj potrošnji i zaposlenosti. Takođe, očekujemo da će se svi turistički motivi na prostoru između Crkvene i Vrbasa integrisati u jednu prostorno-funkcionalnu cjelinu koju će činiti tvrđava Kastel, Hram ljubavi, džamija Ferhadija, Sahat kula i drugi objekti iz otomanskog perioda koje je potrebno revitalizovati”, rekli su u TOBL.

Lijepa Banjalučanka ubila se zbog nesretne ljubavi

A legenda kao svaka legenda ima više verzija. Po jednoj  lijepa Safikaduna ili Safikada, bila je zaljubljena u turskog askera , ali je on poginuo u borbama, zbog čega se obučena u vjenčanicu bacila pred top koji je označavao podne s tvrđave Kastel. Njene poslednje riječi bile su: “Vjerna sam ti do groba.”

Drugi izvori opet kažu da se zaljubila u austrijskog  vojnika, a kako takva ljubav nije naišla na  odobravanje njenih roditelja, “zagrlila” je top i  stradala. Da je ljubav bila velika i obostrana, govori  i to da je nakon njene smrti i austrijski vojnik je izvršio  samoubistvo.

Buka/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)