Home / Vijesti / Svijet / SAD optužio Rusiju za najveći hakerski napad u povijesti: “Bit će posljedica”

SAD optužio Rusiju za najveći hakerski napad u povijesti: “Bit će posljedica”

BIJELA kuća upravo je objavila priopćenje u kojem optužuje rusku vojsku za prošlogodišnji globalni cyber-napad, nazvan NotPetya, i prijeti “međunarodnim posljedicama”.
Američka optužba dolazi neposredno nakon iste takve britanske optužbe. Podsjetimo, NotPetya je ransomware koji je u lipnju prošle godine inficirao računala diljem svijeta, praveći štetu tvrtkama u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Indiji.
Ransomware je blokirao zaražena računala i od njihova vlasnika tražio isplatu u bitcoinu za njihovu deblokadu, a šteta se navodno mjeri u milijardama. No da iza svega stoji Moskva, sugeriralo je i otkriće da je cyber-napad prvo bio usmjeren na računalne mreže u Ukrajini, i to one povezane s ukrajinskim financijskim, energetskim i vladinim sektorom.

“Bit će odgovoreno međunarodnim posljedicama”
Tu sumnju sad je i službeno potvrdila Bijela kuća, koja u priopćenju, koje potpisuje njen tajnik za tisak, navodi sljedeće: “U lipnju 2017. ruska vojska pokrenula je najdestruktivniji i najskuplji cyber-napad u povijesti. Napad, nazvan NotPetya, brzo se proširio svijetom, uzrokujući milijarde dolara štete diljem Europe, Azije i Amerika. To je bio dio kontinuiranih napora Kremlja da destabiliziraju Ukrajinu koji demonstriraju sve jasnije rusku uključenost u aktualni sukob. Ovo je također bio bezobzirni i nediskriminirajući cyber-napad na koji će biti odgovoreno međunarodnim posljedicama.”
Britanski ministar obrane Gavin Williamson također je oštro prozvao Rusiju u današnjoj izjavi. “Ušli smo u novu eru ratovanja, svjedočeći destruktivnoj i ubojitoj mješavini konvencionalne vojne moći i malicioznih cyber-napada. Rusija krši sva pravila potkopavajući demokraciju, uništavajući životne prihode ciljajući kritičnu infrastrukturu i pretvarajući informacije u oružje… Moramo biti upućeni i spremni da suzbijemo ove izrazite i sve intenzivnije prijetnje”; rekao je britanski ministar.
Napad napravio štetu od više od 1.2 milijarde dolara
Napad u lipnju 2017. “se proširio diljem svijeta prouzročivši milijarde dolara štete u Europi, Aziji i Amerikama”, rekla je u priopćenju glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Procjenjuje se da je koštao pogođene tvrtke više od 1.2 milijarde dolara.
“Bio je to dio aktualnog napora Kremlja da destabilizira Ukrajinu i jasno pokazuje sudjelovanje Rusije u aktualnom sukobu”, dodala je Sanders. “Ovo je isto tako bio bezobziran i neselektivan kibernetički napad na koji će se odgovoriti međunarodnim posljedicama.”
Ranije u četvrtak Rusija je zanijekala optužbu britanske vlade da je stajala iza napada rekavši da je to dio “rusofobne” kampanje koju, kako je rekla, vode neke zapadne zemlje.
Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)