Home / Vijesti / BiH / U Sarajevu sutra Ekonomski forum BiH 2018.

U Sarajevu sutra Ekonomski forum BiH 2018.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA), pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH, sutra u Sarajevu organizuje drugi Ekonomski forum BiH čiji je cilj uspostavljanje dijaloga i unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH i regionu.

– Radi se o našem nastojanju da pored ispunjavanja naše osnovne misije i davanja doprinosa društvenoj zajednici BiH, pružimo priliku za jedan vrlo otvoreni dijalog predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, realnog sektora i akademske zajednice – izjavila je ranije za Fenu prodekan za nastavu i međunarodnu saradnju EFSA Jasmina Selimović.

Forum će i ove godine, kako je dodala, prema broju registriranih, okupiti 500 učesnika među kojima predstavnike vlada, akademskih i poslovnih zajednica.

Ekonomski forum je podjeljen u četiri panela u okviru kojih će biti obrađene teme za koje su, kako je kazala Selimović, ocijenili da su najinteresantnije za trenutnu situaciju u BiH.

– Prva tema je posvećena konkurentnosti zemalja u regiji gdje će fokus biti na konkurentnosti BiH, dok će osvrt iz zemlja regije dati ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar finansija Republike Hrvatske Zdravko Marić. Naravno, tu će biti i ministri finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović da s nama podijele svoja iskustva iz BiH – kazala je Selimović.

Druga sesija će se, po njenim riječima, baviti javno-privatnim partnerstvom kao načinom podržavanja infrastrukturnih projekata.

– Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik predsjednice Vlade Republike Srpske Zoran Tegeltija između ostalih dat će svoje viđenje o toj temi i to je jedan način da podržimo i poboljšamo poslovnu i investicionu klimu u BiH. Drugi dio te priče je svakako razvijanje povjerenja u sudstvo i pravni sistem zemlje i u tom kontekstu treća sesija će se baviti upravo pravnim okvirom i na koji način se kroz povećanje podrške i vjere u pravosudni sistem, može dati podrška investicionoj klimi. Tu ćemo ugostiti predsjednika Suda BiH, glavne tužiteljice tužiteljstava BiH i KS, te predsjednika VSTV-a – navela je Selimović.

Četvrta sesija će se baviti pitanjem akreditacije visokoškolskih institucija kao uslovom konkurentske prednosti na tržištu rada.

– To je također nešto o čemu se dosta priča u regiji, međutim nema puno djelovanja u tom smislu. Tu smo okupili eminetne predstavnike nekih fakulteta iz regije koji su međunarodno akreditirani, ali i predstavnike realnog sektora, gdje će svako sa svoje strane dati ostvrt zašto je važno da imamo akreditirane institucije i šta to generalno znači u kontekstu kvaliteta obrazovanja na toj instituciji, odnosno kako na to reagira tržište rada – dodala je Selimović.

U tom kontekstu, kako je kazala, Ekonomski fakultet u Sarajevu posjeduje respektibilne međunarodne akreditacije.

– Akreditirani smo od najveće američke agencije za akreditaciju poslovnih škola, ali i evropske agencije također. To na neki način osigurava visoku kvalitetu naših studijskih programa i u krajnjoj liniji visok stepen konkurentnosti mladih ljudi koji završavaju EFSA i sutra dolaze na tržište rada – navela je Selimović.

Na Ekonomskom forumu 2018. što se tiče učesnika iz akademske zajednice iz regije, među ostalim najavljena je dekanesa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani koji spada među sto najboljih u svijetu, kao i predstavnici ekonomskih fakulteta u Beogradu, Zagrebu i Skoplju.

Forum će biti održan u hotelu Holiday, a otvorit će ga  dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Kemal Kozarić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)