Home / Vijesti / BiH / U ukupnom izvozu iz BiH brzorastuće kompanije učestvuju sa skoro 12 posto

U ukupnom izvozu iz BiH brzorastuće kompanije učestvuju sa skoro 12 posto

Koliko su brzorastuće kompanije važne i u BiH dovoljno govore i podaci o njihovom izvozu. Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti od preko 9 milijardi KM, a 667 brzorastućih kompanija u BiH učestvovalo je u tom izvozu preko milijardu KM, što je skoro 12 posto ukupnog bh. izvoza. Riječ je o značajnom porastu ukupnog izvoza brzorastućih kompanija od 22 posto u odnosu na godinu prije. Ovo je pokazala detaljna analitika LRC BIS-a koja je upravo finalizirana za potrebe novog projekta Poslovnih novina “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“.

Brzorastuće kompanije najčešće dolaze iz velikih ekonomskih središta gdje postoje značajno kvalitetniji uvjeti za inovacije i rast, mada brojne od ovih poslovnih zvijezda ostvaruju sjajne rezultate bez obzira na kojoj regiji posluju.

Prema najnovijim analizama LRC BIS-a, u Kantonu Sarajevo je najviše brzorastućih kompanija, njih 157 od ukupno 667 u BiH. One su u 2016. godini ukupno ostvarile skoro 1.6 milijardi KM prihoda, što je za 17 posto više u odnosu na godinu prije, te izvezle više od 178 miliona KM, što je više za 34 posto. U 2016. godini ove kompanije su zapošljavale 8.078 radnika, što je povećanje za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Po broju brzorastućih kompanija slijede Tuzlanski kanton sa 106 brzorastućih, koje su ostvarile ukupno 1,5 milijardi KM prihoda i izvezle 181 milion KM.

Sa 93 brzorastuće kompanije Banjalučka regija je na trećem mjestu, po čemu je i vodeća u Republici Srpskoj. Ove kompanije su u 2016. ostvarile preko 347 miliona KM ukupnog prihoda i ukupno izvezle oko 86 milona KM.

Iako su izvorno vezane za ova područja po osnivanju, brzorastuće kompanije u BiH prilično ih lako prevazilaze i posluju na regionalnim, evropskim pa i svjetskim tržištima.

Jedna od takvih je i City Šped sa sjedištem u Sarajevu. Ova brzorastuća kompanija, dostavljajući robu i distribuirajući je širom svijeta bilježi stalni rast prihoda i zaposlenih. Osnivač je Mirza Klico koji u razgovoru za Poslovne novine kaže da kompanija mora biti izvrsna u onome što radi da bi ostvarila brzi rast.

“Nama se dešavalo da je klijentu hitno potrebna roba iz inostranstva, a mi tu robu dostavimo brzo iznad svih očekivanja. To nam daje prednost kao i niz drugih različitih faktora koji su doveli do brzog rasta kompanije. Jedan od ključnih faktora za napredovanje je i ‘žar u poslu’. Ako se ne prepoznajete ili ne pronalazite u nekom biznisu, nemojte gubiti vrijeme“, kazao nam je Klico.

Među izvoznicima značajnu ulogu ima i tešanjski Madi, koji takođe bilježi brzi rast u proteklim godinama. Direktor ove kompanije Maid Jabandžić naglasio je da je za uspjeh potrebno mnogo pozitivne energije i odricanja. Osvrnuvši se na poslovanje Madija, posebno je istakao značaj dozvole za izvoz piletine u EU koju je ova kompanija dobila u proteklom periodu.”Očekujemo da će to donijeti povećanje kapaciteta, proširenje asortimana te nova zapošljavanja“, kazao je Jabandžić te dodao da će kompanija nastaviti sa investicijama u narednom periodu.

Savremena ekonomija praktično je nezamisliva bez brzorastućih kompanija koje imaju presudan utjecaj na rast zapošljavanja i razvoj. To su većinom mаlа i srеdnjа poduzеćа kоја imајu kontinuiran trоgоdišnji rаst prihoda, zaposlenih, dobiti itd. Kako bi istakle značaj i faktore uspjeha brzorastućih kompanija, te promovirale modele njihovog poslovanja Poslovne novine u saradnji sa LRC BIS-om realizuju projekt “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“.

Uspješne prakse brzorastućih koje će promovirati u specijalnoj publikaciji nisu samo dobar primjer već i potencijal i poziv za investitore koji žele poslovati i razvijati se na ovim prostorima.

O važnosti projekta brzorastuće kompanije govori i Esada Karović, direktorica brzorastuće kompanije Establish d.o.o., koja je članica ASA Grupacije.

“Veoma je bitno da neko prati rast i razvoj kompanija koje imaju potencijala u BiH kako bi se, između ostalog, ukazalo i mladima da ne treba da napuštaju našu zemlju. Establish upravo zapošljava 10 mladih ljudi u sektoru finansija i računovodstva. Težimo ka kvalitetnim i visokoobrazovanim saradnicima kojima pružamo edukaciju i sticanje novih iskustava”.

Pomenimo još i da će Poslovne novine u okviru projekta najupsješnijim brzorastućim kompanijama u našoj zemlji dodijeliti i posebna priznanja, a kao i prethodni i ovaj prjekt će biti popraćen medijskim aktivnostima i promo kampanjom.

Klix.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)