Home / Kapital / Bankarstvo / Finansijska policija ulazi u Razvojnu banku FBiH, nema izvršnih direktora niti plasmana kredita

Finansijska policija ulazi u Razvojnu banku FBiH, nema izvršnih direktora niti plasmana kredita

Vlada FBiH danas je prihvatila informaciju o problemima u poslovanju Razvojne banke FBiH, koju je pripremilo Federalno ministarstvo finansija, i zadužila federalnog premijera da, kao predsjednik Skupštine ove banke, u skladu sa Zakonom definiranim ovlastima hitno sazove sjednicu Skupštine RBFBiH.

Skupština bi razmatrala izvještaj o poslovanju Razvojne banke za 2016. godinu i imenovala nedostajućeg člana Nadzornog odbora u skladu s provedenom procedurom.

Nadzorni odbor Razvojne banke zadužen je da postupi prema zaključcima Vlade Federacije BiH i hitno imenuje vršioce dužnosti izvršnih direktora.

Finansijska policija i Agencija za bankarstvo FBiH zaduženi su da, u okviru svojih nadležnosti, u roku od 60 dana, izvrše kontrolu poslovanja Razvojne banke i da izvještaje dostave Federalnoj vladi.

Danas razmatrana informacija bit će upućena Odboru za reviziju Parlamenta Federacije BiH na znanje kako bi od Ureda za reviziju institucija FBiH zatražio nezavisnu procjenu stanja.

Premijer FBiH će Izvještaj o poslovanju Razvojne banke FBiH za 2016. godinu dostaviti Parlamentu FBiH.

U današnjoj raspravi je naglašeno da su Vlada Federacije BiH, u funkciji Skupštine Razvojne banke BiH, kao i federalni premijer, ujedno i predsjednik Skupštine ove banke, do sada poduzimali neophodne aktivnosti za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu, a s ciljem osiguranja zakonitosti rada Banke i svih njenih organa te će u tom pravcu istrajati koristeći sve ovlasti i raspoložive mogućnosti.

Klix

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)