Home / Vijesti / Svijet / Najmanje četiri osobe poginule na Tajvanu, po ruševinama se trazi 145 ljudi

Najmanje četiri osobe poginule na Tajvanu, po ruševinama se trazi 145 ljudi

TAJPEJ – U snažnom zemljotresu jačine 6,4 Rihtera koji je u utorak pogodio Tajvan, poginulo je najmanje četiri osobe, a ekipe za spasavanje u gradu Hualijenu tragale su tokom noći po ruševinama zgrada za 145 nestalih osoba.

Kako prenosi Rojters, najmanje četiri osobe su poginule, a 225 njih je povrijeđeno u zemljotresu koji je pogodio ovaj primorski gradić u utorak malo prije ponoći, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da se, prema najnovijim podacima tajvanskih zvaničnika, kao nestalo vodi 145 osoba, a da se vjeruje da je većina njih ostala zarobljena negde u ruševinama zgrada.

U Hualijenu, koji se nalazi na 180 kilometara od glavnog grada Tajpeja, živi oko 100.000 ljudi.

Ulice tog gradića su uništene usled zemljotresa, a 40.000 domova ostalo je bez vode i oko 1.900 bez struje.

Ekipe za spasavanje ogradile su u toj oblasti jednu stambenu zgradu čiji su prozori potpuno popucali, a nagnuta je pod uglom od 40 stepeni.

taiwanJPG

Stanovnici su posmatrali misiju spasavanja i prepričavali kako je izgledalo kada je zemljotres počeo.

“Još smo radili kada se desilo. Zgrabio sam svoju ženu i djecu, istrčali smo napolje i pokušali da spasemo druge ljude”, rekao je Lin Čing Ven koja vodi restoran u blizini jedne zgrade.

Na snimku britanske agencije mogu se vidjeti velike pukotine na putevima, dok policija i službe za spasavanje pokušavaju da pomognu ljudima koji u strahu trče po ulicama.

Tajvanska predsjednica Cai Ing-ven otišla je na lice mjesta danas kako bi pomogla operaciju spasavanja.

“Predsjednica je zatražila od kabineta i ministarstava da odmah pokrenu ”mehanizam za katastrofe” i da rade najvećom brzinom rada prilikom katastrofa”, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Kako AP prenosi, neke zgrade su “visile” na svojim temeljima, a spasioci su koristili konopce, merdevine i kranove da bi izvukle stanovnike na sigurno.

Škole, kancelarije, putevi i mostovi su zatvoreni.

Na video snimcima i fotografijama vidi se nekoliko zgrada koje su izvrnute pod oštrim uglom, njihovi prizemni spratovi su urušeni, svuda su izvijene gvozdene grede, razrušene betonske ploče i staklo dok se spasioci penju na merdevine u pokušaju da izvuku ljude iz stanova.

“U početku nije bilo toliko jako. Ovako nešto se kod nas stalno dešava. Međutim, onda je postalo potpuno zastrašujuće. Bilo je zaista strašno”, rekao je Čen Ming-hui za CNA nakon što su ga spasilačke ekipe izvukle iz podruma jednog hotela u kojem je bio zarobljen.

Usljed propratnih potresa koji su tokom noći nastavili da potresaju ovu oblast stanovnici su premešteni u skloništa kao i na novi bejzbol stadion gdje su dobili smještaj i hranu.

Ostrvo Tajvan se nalazi u blizini mesta gdje se razdvajaju dve velike tektonske ploče i zbog toga je redovno pogođeno zemljotresima.

Prije dvije godine, zemljotres jačine 6,4 Rihtera pogodio je kompleks stanova na jugu Tajvana usljed čega je poginulo 115 osoba.

REUTERS

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)