Home / Nauka i Tehnologija / UŽIVO SpaceX lansirao najsnažniju raketu na svijetu

UŽIVO SpaceX lansirao najsnažniju raketu na svijetu


TOČNO U 21:45 po našem vremenu, nakon više odgoda, SpaceX je lansirao raketu koja se zove Falcon Heavy. Raketa je, uz oduševljenje prisutnih, uspješno poletjela i brzo nestala na nebu. Lansiranje su putem interenata uživo pratili milijuni ljudi.

Riječ je o, kako su priopćili ranije iz tvrtke Elona Muska, o najsnažnijoj raketi na svijetu koja bi trebala biti veliki korak naprijed u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa.

Raketa, koja je poletjela s Floride, visoka je 70 metara. Falcon Heavy je izgrađen iz tri jezgre Falcona 9, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire 9 “Merlin” motora. U prijevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima Falcon Heavy u orbitu može ponijeti do 63 tone tereta. Ukoliko se ova raketa pokaže uspješnom, Musk može računati na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čovjeka na Mars.

Korištenje Heavyja stajat će 90 milijuna dolara, što je malo u odnosu na, primjerice, drugu najsnažniju raketu na svijetu. Delta IV Heavy, tvrtke United Launch Alliance, po lansiranju stoji 350 milijuna dolara, s tim da u orbitu može ponijeti upola manje tereta nego Falcon Heavy.

>> POGLEDAJTE ANIMACIJU SpaceX lansira najsnažniju raketu na svijetu

S obzirom na to da je Musk i izvršni direktor Tesle, ne čudi da će SpaceX u Heavyju prevoziti primjerak električnog automobila Tesla Roadster. Radi se, naravno, o marketinškom, ali i praktičnom potezu, jer Musk ne želi velikim teretom preopteretiti novi sustav. U Tesli će se iznova emitirati pjesma Davida Bowieja “Space Oddity”.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)