Home / Vijesti / BiH / Lutrija BiH pogurala Konakovićevu firmu sa 320 hiljada maraka

Lutrija BiH pogurala Konakovićevu firmu sa 320 hiljada maraka

Pregovaračkim postupkom bez objave Sport Centar dobio četiri ugovora od Lutrije BiH. Ponuda Konakovićeve firme proglašavana „ekonomski najisplativijom“, iako je bio jedini ponuđač. Dobio pare od javnih preduzeća, a ostao dužan javnim preduzećima

Da Lutrija BiH ima srce, više puta se uvjerio Elmedin Konaković. Te 2010. godine imao je ključ, onaj stranački, pa je bio u prilici otvarati sehare javnih preduzeća. Pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, kao „ jedini ponuđač“ uvijek je dostavljao „ekonomski najisplativiju ponudu“. I tako je njegov Sport Centar od Lutrije BiH za dvije i po godine dobio 328 hiljada maraka.

EKONOMSKI NAJISPLATIVIJI

Sjedište Konakovićeve firme u ljeto 2010. godine bilo je u sarajevskoj Zetri. I po vlastitom priznanju tada je bio suvlasnik Sport Centra i kadar SDA u sarajevskoj Općini Centar. Lutrija BiH pokrenula je postupak nabavke „reklamne podrške kladionicama i zakup prostora za oglašavanje sedmične ponude“. Odlučili su se za „pregovarački postupak bez objave obavještenja“ a potom su pozvali Konakovićevu firmu Sport Centar da se prijavi. Nakon analize jedine prispjele ponude, čelnici Lutrije su procijenili da je baš ta ponuda – ekonomski najisplativija. Onda su 30. 6. 2010. godine potpisali ugovor sa Sport Centrom vrijedan 156 hiljada maraka.

Godinu kasnije, princip je isti. Lutrija BiH pozove Konakovićev Sport Centar, on dostavi ponudu koja, iako je jedina, bude proglašena ekonomski najisplativijom, pa se, zatim, potpiše ugovor vrijedan 124 hiljade maraka. Bez PDV-a.

I u decembru 2012. godine Sport Centar je od Lutrije BiH je dobio ugovor. U rubrici „kriteriji za dodjelu ugovora“ piše – ekonomski najisplativija ponuda. U rubrici „broj primljenih ponuda“ navedeno je – jedna. Na kraju je još navedeno da je vođen „pregovarački postupak bez objave obavještenja“, te da je sa sretnim dobitnikom Sport Centrom potpisan ugovor broj 63-4-2-2-70/12 vrijedan 24 hiljade maraka. Dakako, bez PDV-a.

FAKAT BOLI GLAVA

Isti iznos, isti posao, isti ugovorni organ. Samo godina 2013. „Oglašavanje Lutrije BiH na portalu Sport Centar“ vrijedilo je 24 hiljade maraka. Ponuđač jedan, ali naisplativiji. Naravno, Sport Centar d.o.o. Sarajevo čiji je suosnivač – Elmedin Konaković, današnji premijer Kantona Sarajevo.

U istom periodu kada je od Javnog preduzeća Lutrija BiH dobivao ugovore, Sport Centar nije plaćao kiriju javnim preduzećima „ZOI 84“ i Skenderija.

Prije sedam dana, obrazlažući svoju odluku o napuštanju svih stranačkih funkcija u SDA, premijer Konaković je kazao da ga „boli glava od javnih preduzeća“. Fakat.

 

(Vijesti.ba / Biznis.ba / Zurnal)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)