Home / Vijesti / Regija / Beograd traži oldtimere od Ljubljane: Titovi automobili pripadaju Srbiji

Beograd traži oldtimere od Ljubljane: Titovi automobili pripadaju Srbiji

Titovi automobili, među kojima su i “Rolls royce” i blindirani “mercedes” poslati su u Sloveniju na privremenu izložbu 1986, ali do danas nisu vraćeni.

Ostavština doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza i dalje izaziva sporenja među bivšim jugoslovenskim republikama, jer se, osim zbog nekretnina koje su predmet sukcesije, zemlje bivše Jugoslavije spore i zbog pokretnih stvari kao što je 13 skupocjenih Titovih automobila koje Srbija potražuje od Slovenije.

Titovi automobili, među kojima su i “Rolls royce” kojim se vozio bivši egipatski predsjednik Jamal Naser, „Linkolnov“ kabriolet koji je prevozio glumce Elizabeth Taylor i Richarda Bartona, ali i blindirani „mercedes“ koji je bio lični poklon predsjednika SSSR Vladimira Lenjina, poslati su u Sloveniju na privremenu izložbu 1986, ali do danas nisu vraćeni.

Osnivač i direktor Muzeja automobila u Beogradu i bivši ministar kulture Bratislav Petković kaže za Kurir da Titovi automobili pripadaju svim građanima Srbije.

– To su ekskluzivni primjerci koji predstavljaju nevjerovatno svjedočanstvo vremena i zakonom spadaju u pokretna kulturna dobra. Ti automobili treba da se vrate Srbiji i budu izloženi u muzeju. Ne smiju nikako da se prodaju, kolika kod bila njihova novčana vrijednost. To je platio ovaj narod, svako od nas je zaslužan bar za jedan šraf u tim limuzinama – kaže Petković. prenosi Kurir.

Na nedavnoj zajedničkoj sjednici vlada Slovenije i Srbije na Brdu kod Kranja ugovoreno je formiranje zajedničke radne grupe o sukcesiji, koje će rješavati pitanje ovih automobila, ali i zahtjev Ljubljane da im se vrati oko 300 umjetničkih djela iz muzeja i državnih ustanova u Beogradu.

(Vijesti.ba)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)