Home / Kompanije i Tenderi / Airbusov autonomni leteći taksi Vahana obavio prvu testnu vožnju

Airbusov autonomni leteći taksi Vahana obavio prvu testnu vožnju

Prvi Vahanin let trajao je samo 53 sekunde, ali je veoma značajan korak za razvoj letećih taksija o kojima se mnogo govori proteklih godina.

Airbus želi izgraditi flotu autonomnih i višenamjenskih letjelica koje se mogu koristiti za letenje s krova na krov u gradovima koji se svakodnevno bore s velikim saobraćajnim gužvama.

Poznati evropski konzorcijum za proizvodnju putničkih aviona pokrenuo je proizvodnju samovozećih letećih taksija početkom 2016. godine kao jedan od prvih poteza njegove podružnice u Silikonskoj dolini.

Letjelica nosi naziv Vahana što na sanskritskom znači božije vozilo ili božija planina.

“Naša namjera dugo je bila da kreiramo i proizvedeno električnu autonomnu letjelicu za jednog putnika koja će odgovoriti sve većoj potrebi rasterećenja saobraćaja. Naš prvi let s Vahanom predstavlja ogromnu prekretnicu u razvoju urbane zračne mobilnosti”, kazao je Zach Lovering, izvršni direktor projekta Vahane.

Vahana je napredna letjelica koja može potpuno samostalno funkcionirati u zračnom saobraćaju. Prema planovima Airbusa, Vahana bi trebala biti vozilo s jednim putničkim mjestom ili dron za transport tereta. Moguće je kako će ispunjavati i obje funkcije.

Nakon uspješnog prvog testa, najveći izazov pred kompanijom je razvoj sistem navođenja i izbjegavanja koji bi osigurao da se vozilo ne zabije u druga vozila, zgrade, ptice ili druge prepreke u zraku.

Klix

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)