Home / Vijesti / BiH / Uz pomoć sredstava Svjetske banke obnovljeno 20 škola u FBiH

Uz pomoć sredstava Svjetske banke obnovljeno 20 škola u FBiH

Energijski efikasne osnovne i srednje škole spremne za početak drugog polugodišta i nastavu u toplijim učionicama

Sarajevo, 29.01.2018. – Zima je u Bosni i Hercegovini već nekoliko puta pokazala zube. Jedan od primjera je i prošla godina, kada smo svi bili iznenađeni iznimno niskim temperaturama, zbog kojih je u nekoliko škola početak drugog polugodišta bio odgođen. Ove godine temperatura na termostatu nije pokazivala dvocifrene brojeve sa predznakom minusa, međutim da ništa ne treba prepustiti slučaju pobrinuo se najveći projekat Svjetske banke Bosnia Energy Efficiency Project (BEEP).

Po povratku u školske klupe, nakon zimskog raspusta, 13 000 učenika iz 20 škola Federacije BiH dočekalo je novo ruho škole, te uređenije i toplije učionice za učenje i rad. Ugodnije i kvalitetnije uslove boravka omogućio im je upravo projekat Svjetske banke Bosnia Energy Efficiency Project (BEEP) koji se već drugu godinu zaredom za Federaciju Bosne i Hercegovine, implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Nakon implementiranih mjera energijske efikasnosti, ugradnje termoizolacije na fasadama, rekonstrukcije krovova, instalacije novih grijnih tijela, zamjene dotrajale stolarije i kotlova, neće biti zime za ove učenike, a roditelji više ne moraju brinuti o boravku djece u hladnim učionicama.

31A8EB12-ECBB-488C-81ED-A27BF7AF1E37“U protekle dvije godine u Federaciji BiH, ukupno je obnovljeno 20 školskih objekata, 15 osnovnih i 5 srednjih škola u više kantona širom Federacije BiH, sa investicijom od gotovo 9 miliona KM. Energijska obnova navedenih školskih objekata, pružit će veoma učinkovitu mjeru za očuvanje i manju potrošnju energije, uz istovremeno poboljšanje uvjeta života i bolji ekonomski učinak. Uštede će biti veće, a učionice toplije, što će doprinijeti učinkovitom vraćanju uložene investicije” – dodali su predstavnici BEEP projekta.
014BD0D6-CFEC-4356-84EA-18315123F31CImplementacija energijski efikasnih mjera, osim što će doprinijeti smanjenu računa za električnu energiju i grijanje, kao i emisije CO2, utjecat će i na kvalitetnije obrazovanje u općinama i gradovima u kojima su implementirane ove mjere.

Pozitivne reakcije učenika i zaposlenika te novi izgled obnovljenih škola pogledajte u videu.

 

Press Via Media

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)