Home / Ličnosti / Umro je osnivač lanca namještaja IKEA

Umro je osnivač lanca namještaja IKEA

OSNIVAČ švedskog lanca namještaja IKEA Ingvar Kamprad umro je u 91. godini, objavila je tvrtka.
Kamprad je umro u svojem domu u Smalandu, piše BBC. IKEA u priopćenju navodi da je Kamprad “jedan od najvećih poduzetnika 20. stoljeća”.  “Preminuo je u miru u obiteljskom domu”, priopćila je tvrtka.
Osnivač tvrtke IKEA ostat će poznat i po vezama s nacistima, za što je komentirao kako se radi o “najvećoj pogrešci” njegovog života.
Tvrtku je utemeljio sa 17 godina
Ingvar Kamprad rođen je 1926. godine u Smalandu. Lanac namještaja IKEA utemeljio je kad je imao 17 godina.
U samom početku svojeg poslovnog puta je iskoristio novac koji mu je otac dao za dobro obavljene zadatke u školi. Od samog početka školovanja za njega je program bio vrlo zahtjevan zbog disleksije.
Dizajn koji stvara IKEA postao je popularan po cijelom svijetu zbog svoje jednostavnosti i vrijednosti.
Dizajner namještaja Jeff Banks kazao je kako je dizajn koji je stvorio Kamprad radikalno promijenio način na koji ljudi stvaraju namještaj. “Neki od njih pokušali su to kopirati, no nisu imali puno uspjeha u tome”, dodao je Banks.
U intervjuu koji je dao još 1980. godine, Kamprad je rekao kako ima puno razloga zbog kojih se odlučio baš za maloprodajne trgovine namještaja.
“Oni imaju prednost po pitanju distribucije, pogotovo ako znamo da su supermarketi bili prisiljeni napraviti veliku racionalizaciju”, kazao je Kamprad.
“Mladenačka glupost i najveća pogreška života”
U svojim poznijim godinama Kamprad se susreo s optužbama zbog veza koje je u vrijeme Drugog svjetskog rata imao s nacistima.
Više detalja o tom dijelu svoje prošlosti otkrio je 1988. godine. Prema onome što je tada objavio, u razdoblju od 1942. do 1945. bio je blizak prijatelj švedskog fašističkog aktivista Pera Engdahla i član Novog švedskog pokreta.
Kazao je kako se radi o “mladenačkoj gluposti” i “najvećoj pogrešci” njegovog života.
2011. u knjizi koju je objavila Elisabeth Asbrink navedeno je kako je Kamprad bio i više od bliskog prijatelja aktivista i člana pokreta. Naime, prema napisanom u knjizi, Kamprad je regrutirao za švedsku nacističku vojsku i bio vrlo blizak s cijelim nacističkim pokretom u doba Drugog svjetskog rata.
Tada je Kampradov glasnogovornik rekao kako je Kamprad imao veze s fašizmom, no da u njegovoj glavi “nema više simpatija prema nacizmu”.
Index
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)