Home / Vijesti / Svijet / SUD U NJEMAČKOJ: Udovica ostala bez muževe penzije, jer nisu dovoljno dugo bili u braku!

SUD U NJEMAČKOJ: Udovica ostala bez muževe penzije, jer nisu dovoljno dugo bili u braku!

“Ako muškarac umre nakon samo osam mjeseci braka, njegova supruga nema automatski pravo na njegovu penziju. To se posebno odnosi ako se na dan vjenčanja već znalo o kobnoj bolesti”, odlučio je Landessozialgericht u njemačkom Darmstadtu.

Brak mora trajati najmanje godinu dana, ili se posebne okolnosti moraju predstaviti tako da se brak iz koristi može isključiti – kao što je iznenadna smrt, prema objavljenom na sudu u četvrtak. (Referenca spisa L5R 51/17), prenosi “Bild“…

U konkretnom slučaju, raspravljalo se oko para iz Kassela, koji se razveo nakon 20 godina braka, ali su se kasnije ponovno oženili.

Deset dana nakon što su muškarcu, koji je bolovao od raka, dijagnosticirane metastaze u jetri i limfnim čvorovima, ponovno su se vjenčali u bolnici.

Žena je tvrdila da nije znala koliko je loše bio njen muž u to vrijeme. Čak i na zarukama u oktobru 2010., kao datum vjenčanja određen je 31. oktobar 2012.

Ali, sud je odlučio. Barem je muž znao o težini svoje bolesti i tražio je da se sklopi brak u bolnici. To sugeriše da se prvenstveno želio pobrinuti o svojoj ženi, tvrdi sud.

Žalba je odbijena.

Izvor: Bild

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)