Home / Vijesti / BiH / U BH Telecomu štite kriminal, nemoralne plate i enormne privilegije

U BH Telecomu štite kriminal, nemoralne plate i enormne privilegije

Vlada FBiH jasno je rekla da do daljnjeg nema privatizacije BH Telecoma, nego da se ide u tzv dubinsko snimanje, na osnovu kojeg će se utvrditi sljedeći koraci. Ovo što sada radi Sindikat ove kompanije nije ništa drugo nego ulazak u izbornu kampanju SDP-a BiH, jer je ova politička partija prije dvije sedmice kao izborne pregovore i kampanju nametnula temu sprječavanja privatizacije BH Telecoma, jer to navodno Vlada FBiH želi da uradi.

Izjavio je ovo za Vijesti.ba ekonomski analitičar i spoljni ekspert za podršku Vlade FBiH Zlatko Hutrić, komentarišući najavu predstavnika Sindikata BH Telecoma o mogućem štrajku u ovoj kompaniji, ali i protesta pred Vladom Federacije BiH ukoliko ne dođe do hitnog potpisivanja kolektivnog ugovora sa većinskim vlasnikom. Predstavnici Sindikata smatraju da se iza opstrukcija kolektivnog ugovora krije uvod u prodaju ove državne firme, koji bi, između ostalog kako je kazano, doveo i do otpuštanja radnika.

Hurtić tvrdi da pitanje kolektivnih ugovora nema veze sa zahtjevima Sindikata.

“Naime, oni uz pomoć SDP-a BiH žele da dođu do kolektivnog ugovora, na osnovu kojeg bi zadržali opštepoznate enormne privilegije. To je razlog”, kategoričan je Hutrić.

Ovaj ekonomski ekspert upozorava da Sindikat želi spriječiti bilo kakvu dubinsku analizu u BH Telecomu, te da najavljuje da će paralelno sa tim raditi svoju analizu, kako bi spriječio bilo kakve poteze koji bi mogli voditi smanjenju privilegija.

Ako dubinska analiza pokaže da BH Telecom gubi prihode, dodaje Hutrić, onda to znači da morate smanjiti troškove.

“Osim ovoga, Sindikat BH Telecoma jedini je sindikat koji ima ozbiljan problem sa kriminalom. To je je sindikat u kome je već  SIPA, jer je došlo do velike pronevjere sredstava, koja još nisu vraćena tom sindikatu”, potcrtava on.

Hutrić tvrdi da su navodi predstavnika Sindikata neistiniti, jer je Vladi FBiH u interesu da ima kolektivni ugovor, koji će odgovoriti zahtjevima tržišta i vrlo izazovnog terena na kojem trenutno posluje BH Telecom, budući da su konkurentske kompanije, Eronet i M:tel već značajno smanjiile naknade na plate, čime su u boljem položaju u odnosu na BH Telecom sada.

“Vlada FBiH jedino vodi računa o tome da novi kolektivni ugovor bude u skladu sa realnostima tržišta, kako bi se BH Telecom očuvao, te ono što je najvažnije – kako bi se očuvala radna mjesta u ovoj kompaniji”, pojašnjava Hutrić u razgovoru za Vijesti.ba.

On naglašava da aktuelna federalna Vlada po prvi put želi da utvrdi ista prava za sve radnike javnog sektora, što nekima predstavlja veliki problem.

“BH Telecom je isto u javnom sektoru. Vlada FBiH kaže da se ne mora insistirati na istim platama, jer je to stvar tržišta. No, kada su u pitanju topli obrkok, regres i otpremnina, tu mora biti isti aršin prema svima, a ne da BH Telecom bude miljenik, a nekom da Vlada bude maćeha. Uostalom, tako nalaže Ustav i sve moralne obaveze, proitiv kojih se bori Sindikat BH Telecoma”, zaključuje Hutrić.

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)