Home / Vijesti / Svijet / RAT KOJEG SE CIJELI SVIJET BOJAO: POGLEDAJTE KOLIKO JE TERITORIJE ZAUZELA TURSKA VOJSKA NA BLISKOM ISTOKU…

RAT KOJEG SE CIJELI SVIJET BOJAO: POGLEDAJTE KOLIKO JE TERITORIJE ZAUZELA TURSKA VOJSKA NA BLISKOM ISTOKU…

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda predsjednika Turske je saopćeno da su dvojica predsjednika razgovarala o posljednjim dešavanjima u Siriji kao i o operaciji “Maslinova grana” u Afrinu.

Erdogan je naglasio da je cilj operacije očistiti regiju Afrin od terorističkih organizacija kao što su PYD/YPG i ISIS.

Dodao je i kako je jedan od ciljeva zaštita nacionalne sigurnosti Turske, napominjući da se operacijom daje značajan doprinos i u pogledu političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije.

Istakao je kako Turska daje veliki značaj saradnji s Rusijom u vezi s pitanjem Sirije.

Dvojica lidera su razgovarala i o bilateralnim odnosima Turske i Rusije.

Izrazili su odlučnost da nastave sa zajedničkim naporima u cilju postizanja političkog rješenja za Siriju na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije koji će se krajem januara održati u ruskom Sočiju.

Načelnik Generalštaba Armije Turske Hulusi Akar je izjavio da će svi teroristi platiti račun za prolivenu krv, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi teroristi, uključujući ISIS, YPG i PKK, dobit će ono što zaslužuju i platit će račun za prolivenu krv”, rekao je Akar u Ankari.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.), te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

aa.com.tr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)