Home / Vijesti / Svijet / Američki ambasador seli u Jerusalem do kraja 2019 godine rakao podpredsjednik Pence
U.S. Vice President Mike Pence (C) stands next to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) during a formal reception ceremony at the Prime Minister's office in Jerusalem January 22, 2018. REUTERS/Ronen Zvulun

Američki ambasador seli u Jerusalem do kraja 2019 godine rakao podpredsjednik Pence

Američki veleposlanik u Izraelu preseliti će se u Jeruzalem do kraja 2019. godine, izjavio je američki potpredsjednik Mike Pence u govoru u izraelskom parlamentu .

Predsjednik Donald Trump prošlog je mjeseca priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će ondje premjestiti američko veleposlanstvo . Palestinci e ne slažu i tvrde da je  istočni dio grada njihov i da sve arapske države to podržavaju diljem regije.

“U idućim tjednima, naša će uprava unaprijediti svoj plan otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu – i da će se veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država otvoriti prije kraja sljedeće godine”, rekao je Pence.

“Jeruzalem je glavni grad Izraela – i kao takav, predsjednik Trump je uputio State Department da odmah započne pripreme za premještanje Veleposlanstva Sjedinjenih Država iz Tel Aviva u Jeruzalem”.

Govor je nakratko poremetio, na početku,prosvjed  izraelskog arapskog parlamenta koji su održali znakove prosvjeda na arapskom i engleskom jeziku, čitajući “Jeruzalem je glavni grad Palestine”, a izaslanici su ga izbacili.

Pence je odgovorila na smiješak govoreći s osmijehom: “Duboko se poklanjam  da stojim pred ovako razvijenom demokracijom.”

Iako su izbjegavali Palestinci,  Trump kaže kako ostaje predan da pomogne Palestincima  i Izraelu da pregovaraju o mirovnom sporazumu. Ti razgovori u zaustavljeni prije gotovo četiri godine.

“FAIR MEDIATOR”
Odgovarajući na Penceov govor, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa Nabil Abu Rdainah rekao je: “Ako Sjedinjene Države žele igrati ulogu posrednika u mirovnom procesu, mora biti fer posrednik i mora se pridržavati (međunarodnih ) rezolucija. ”

Palestinci traže istočni Jeruzalem, uključujući zidani Stari grad sa svojim svetim mjestima, kao glavni grad svoje budućnosti. Izrael, koji je pripojio Istočni Jeruzalem nakon što ga je 1967. godine zauzeo  u akciji koja nije međunarodno priznata, smatra cijeli grad kao svoj “vječni i nedjeljivi kapital”.

Pence, koji je posjetio Egipat i Jordan prije nego što je stigao u Izrael, rekao je da su svojim političkim pomakom za Jeruzalem,”Sjedinjene Države izabrale činjenicu nad fikcijom”, a činjenica je jedini pravi temelj pravednog i trajnog mira “.

Bila je to posjeta  najviše rangiranog  američkog dužnosnika  regiji od Trumpove izjave o Jeruzalemu.  Pence i Netanyahu su željeli da istaknu vlastiti topao odnos prema konzervativnoj kršćanskoj američkoj zajednici koja služi kao baza moći za američku administraciju.

Pence, evanđeoski kršćanin, privukao je paralele između židovske povijesti koja datira iz biblijskih vremena i europskih hodočasnika koji su osnovali Sjedinjene Države. Tijekom cijelog njegovog govora izraelski parlamentarci pozdravili su ovacijama.

Imajući na umu da će Izrael u svibnju obilježiti 70 godina od svog osnutka  – Pence se prebacio na hebrejski da bi recitirala židovsku molitvu zahvalnosti.

Pozdravljajući Pencea u parlamentu, Netanyahu je rekao da je prvi američki potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je dobio tu čast.

Izrael i Sjedinjene Države “nastoje  postići pravi mir, trajan mir, mir sa svim našim susjedima, uključujući Palestinu”, rekao je Netanyahu.

Ponovio je svoj dugogodišnji zahtjev da Palestinci priznaju “pravo židovskih naroda na nacionalnu državu u svojoj zemlji, vlastitoj nacionalnoj državi ovdje u zemlji Izrael”. Palestinci su odbili takvo priznanje, rekavši kako bi to moglo ugroziti izraelsku arapsku manjinu.

Reuters./WorldNewsExplorer.org

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)