Home / Vijesti / BiH / KOLINDA U AHMIĆIMA Napokon predsjednički potez

KOLINDA U AHMIĆIMA Napokon predsjednički potez

SVOJOM ad hoc odlukom da dođe u Ahmiće i Križančevo selo, mjesta u srednjoj Bosni u kojima su snage HVO-a i Armije BiH u ratu počinile strašne ratne zločine, te oda počast nevinim žrtvama, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je svoj posjet susjednoj državi spasila od besmisla. Paradoksalno, bila je potrebna odluka izvan dogovorenog protokola da Kolindin posjet BiH bude zapamćen kao nešto relevantno, što s jedne strane pokazuje da predsjednici i njenom timu dobro planiranje nije jača strana, ali s druge da je ona, pomalo iznenađujuće, pokazala dobar politički instinkt.

>> Kolinda posjetila Ahmiće i poklonila se Kordićevim žrtvama, među njih 116 bilo je i beba i žena

Dolazak u Ahmiće i Križančevo selo je neprijeporno pozitivan potez, skoro i pravi predsjednički, jer se njime Grabar-Kitarović izlaže kritici i nezadovoljstvu svojeg glasačkog tijela, koje nikad nije oduševljeno time da neki hrvatski političar odaje počast žrtvama ratnih zločina koje su počinili hrvatski vojnici, odnosno HV ili HVO. Predsjedničko ponašanje podrazumijeva učiniti ono što je dobro za svoju državu i dobrosusjedske odnose – kao što je pokloniti se žrtvama ratnih zločina – i onda kada ćeš zbog toga možda izgubiti više glasova nego što ćeš ih dobiti.

Svojim nenadanim potezom hrvatska je predsjednica efektno i razoružala i ne uvijek dobrohotne kritičare iz bošnjačkog političkog i medijskog establišmenta, koji su joj s pravom, ali i politikantski intonirano, zamjerali izbjegavanje dolaska u Ahmiće, mjesto u kojem je tijekom rata HVO počinio jedan od najstrašnijih ratnih zločina, ubivši više od sto ljudi, većinom civila, a među njima i jednu tromjesečnu bebu. Kolinda je svojim odlaskom i u obližnje Križančevo selo, u kojem je pak Armija BiH ubila više od četrdeset ljudi, podsjetila da su i civili hrvatske nacionalnosti također bili žrtve bezumnog bošnjačko-hrvatskog rata te da zaslužuju jednak pijetet, kao i da se počinitelji tog i sličnih zločina s bošnjačke strane trebaju jednako kazneno goniti.

Proširujući kontekst, hrvatska je predsjednica u slučaju Ahmića i Križančeva sela zapravo ponovila svoju u međuvremenu standardnu praksu privatno-predsjedničkog odavanja počasti žrtvama, što je inaugurirala svojim usamljeničkim odlascima u Jasenovac i na Bleiburg. Kolinda kaže da ”na takva mjesta pijeteta voli odlaziti u tišini”, pa su i današnja odavanja počasti odrađena na isti način. Na društvenim mrežama su objavljene prigodne fotografije uz trijeznu poruku: ”U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija.”

Hrvatskoj nikako ne šteti predsjedničino odavanje počasti žrtvama rata

Njen je prethodnik Ivo Josipović svoj dolazak u Ahmiće organizirao ambicioznije, povevši sa sobom lidere Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH te polažući vijenac u ime Republike Hrvatske, a ne kao poluprivatni čin, no Grabar-Kitarović, koja je na Pantovčak došla s desnice, očito nema ni snage ni volje za takve poteze. Ovo je danas bio njezin maksimum, koji ipak treba pohvaliti jer je donio pozitivne reakcije. ”Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava”, rekao je medijima imam ahmićke džamije Mahir Husić, što su riječi koje imaju težinu i svjedoče da je predsjednica povukla dobar potez.

S reputacijom političarke koja težište svojeg djelovanja stavlja na promociju mira i suživota, umjesto pozicije lobistice za interese samo jedne strane, Grabar-Kitarović može imati snažniji i pozitivniji utjecaj u BiH nego dosad. Svojim odlaskom u Ahmiće i Križančevo selo Kolinda je napravila dobar korak u tom pravcu, ali ostaje opravdana sumnja da će generiranu dobru volju poništiti neki novi predsjedničin gaf, što bi bilo razočaravajuće. Što se tiče interesa RH, čija je Grabar-Kitarović predsjednica, svako odavanje počasti žrtvama rata je dobra stvar i nikako nam ne šteti.

S obzirom na instantno većinski pozitivne reakcije medija u Hrvatskoj i BiH, kao i na izjavu ahmićkog imama, koji najvjerojatnije neće biti usamljen u svojoj ocjeni da je riječ o ”značajnoj poruci koja poziva na mir i suživot”, Kolinda Grabar-Kitarović je dobila jasan putokaz za poželjnu buduću politiku prema BiH. Bilo bi loše da se to na Pantovčaku ne shvati, te da se ponovno krene s uzaludnim međunarodnim lobističkim avanturama koje em ne donose nikakav rezultat em nepotrebno Hrvatsku otvaraju kritici da se na neprihvatljiv način petlja u unutarnje prijepore u BiH.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)