Home / Vijesti / Regija / DER SPIEGEL Kako žive migranti nasukani na srpsko-hrvatskoj granici kod Šida

DER SPIEGEL Kako žive migranti nasukani na srpsko-hrvatskoj granici kod Šida

NJEMAČKI tjednik Der Spiegel objavio je na svojem portalu veliku reportažu o ”migrantima na Balkanskoj ruti” pod naslovom Nasukani u ruinama Šida, u kojem opisuje pokušaje migranata koji se nalaze u srpskom gradu Šidu da uđu u Hrvatsku i tako napokon dođu na tlo Europske unije. Ističe se da je na Balkanskoj ruti i dalje zarobljeno oko deset tisuća migranata, a njihova je sudbina primjer što se dogodi ”kada EU zatvori svoje granice”.

U članku se ističe da je Šid udaljen 15 kilometara od hrvatske granice te da migranti borave u napuštenim tvorničkim halama i urušenim kućama, pokušavajući se ugrijati i zaštititi od zime dok ne pronađu način kako bi prešli granicu. Hrvatska policija granicu nadzire dronovima i helikopterima, a migranti imaju cilj ne samo prijeći granicu nego biti neprimijećeni od organa reda te nekako doći do Zagreba koji je udaljen 300 kilometara. Većina u tome ne uspijeva, navodi Der Spiegel. Među migrantima se događaju i sukobi, primjerice jedna tučnjava noževima između skupine Afganistanaca i Alžiraca.

Sve više Iranaca dolazi u Srbiju da bi iz nje ilegalno ušli u EU

Navode i primjer 26-godišnjeg migranta iz Alžira koji je već deset puta uhvaćen od strane hrvatske policije pri pokušaju ilegalnog prelaska granice i vraćen u Srbiju, a u šumama oko Šida boravi već četiri mjeseca. Novinari su razgovarali i s migrantima koji kažu da su ih hrvatski policajci tukli, a neke i opljačkali, dok volonteri Liječnika bez granica koji dvaput tjedno dolaze kako bi migrantima ponudili medicinsku pomoć konstatiraju da su na mnogima od njih primijetili masnice koje su u skladu s udarcima pendreka. Hrvatska policija pak demantira bilo kakvo neprofesionalno ponašanje.

Spominje se i kako Iranci otprije nekoliko mjeseci mogu doputovati u Srbiju bez vize, te da se sve više njih odlučuje pod krinkom godišnjeg odmora doputovati u susjednu zemlju, a onda ilegalno pokušati ući u Hrvatsku koja je članica Europske unije. ”Dolaze inženjeri, koji u Iranu moraju raditi kao taksisti, dolaze ljudi poput jedne diplomirane biologinje, koja ne može naći posao”, piše Der Spiegel i navodi kako Iranci krijumčarima plaćaju sedam tisuća eura po osobi da bi ih nekako uveli u EU.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)