Home / Kapital / Izvještaji / Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske, to je prvo povećanje od 2004. godine

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske, to je prvo povećanje od 2004. godine

REJTING agencija Fitch podigla je rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’ uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

Tada je, naime, Standard&Poor's (S&P) povećao rejting države s ‘BBB-‘ na ‘BBB’, nakon čega je u više navrata slijedilo smanjivanje rejtinga od strane sve tri vodeće svjetske rejting agencije.

Analitičari Fitcha istaknuli su u izvješću da je gospodarski rast u 2017. godini ostao na razini od 3 posto, jer je Hrvatska imala koristi od snažne ciklične pozicije, povećanog povlačenja novca iz EU fondova, snažne turističke sezone i porezne reforme.

Također, istaknuli su i poboljšanje javnih financija, pri čemu je u 2017. zabilježen prvi suficit opće države po ESA 2010 metodologiji, dok se ciljao deficit od 1,3 posto BDP-a.

Od tri vodeće rejting agencije sada Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody's dva stupnja ispod, pri čemu S&P drži izglede pozitivnima, što znači da je potreban samo jedan korak prema povećanju i samog rejtinga, a Moody's stabilnima.

 Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)