Home / Vijesti / BiH / BOSNA SE PONOSI SVOJIM ZMAJEVIMA| DŽEKO I SPAHIĆ ULAŽU MILIONE: POGLEDAJTE ŠTA KUPUJU…

BOSNA SE PONOSI SVOJIM ZMAJEVIMA| DŽEKO I SPAHIĆ ULAŽU MILIONE: POGLEDAJTE ŠTA KUPUJU…

Edin Džeko i Emir Spahić još čekaju zeleno svjetlo iz Gradske uprave pa da počnu graditi. Ne odvija se sve onako kako oni žele što ih počinje nervirati…

Bh. fudbalski reprezentativci Edin Džeko i Emir Spahić dio zarađenih miliona, prema svemu sudeći, uložit će u izgradnju luksuznih apartmana u Dubrovniku. To potvrđuje i činjenica da je ovaj dvojac kupio i zemlju u jednom od najatraktivnijih naselja, ali na gradnju će, prema svemu sudeći, morat sačekati do naredne godine. Naime, Džeko i Spahić određeno vrijeme čekaju dozvolu za gradnju, ali još nisu dobili zeleno svjetlo Gradske uprave.

Slični problemi

– Jednostavno, nadležne službe nemaju razumijevanja za njihove zahtjeve i otežu s izdavanjem građevinske dozvole. To pomalo počinje nervirati nogometne reprezentativce BiH. Ipak, još nisu izgubili strpljenje i nadaju se uskoro pozitivnom odgovoru gradskih vlasti. Sigurno je da čelnici i nadležni u Dubrovniku ne bi ovoliko otezali proceduru oko potrebnih papira da je riječ o hrvatskim nogometašima – kaže naš izvor u Dubrovniku, koji je porijeklom iz Bosne i koji je imao sličnih problema kada je želio pokrenuti biznis na ovoj mondenskoj turističkoj destinaciji.

Edin Džeko godinama je dolazio na odmore kod prijatelja Spahe i naprosto se zaljubio u Dubrovnik, tako da je 2015. odlučio kupiti vilu s velikim bazenom i pogledom na more, koju je izgradio dubrovački arhitekt Stipe Pašalić. Ni tada nije sve prošlo bez problema.

Naime, naša nogometna zvijezda i napadač Rome, za luksuznu vilu na dubrovačkom Babinu Kuku, iskeširao je 2,6 miliona eura, ali zbog niza čudnih razloga, građevinu dugo nije mogao uknjižiti. Od 2011. godine, pravo zaloga na vili, ima Dubrovčanin Ivo Jaković od kojeg su supružnici Pašalić svojevremeno uzeli kratkoročni zajam, ali i splitski agent za nekretnine Ante Akrap.

Trgovačko društvo

Kako bi mogao kupovati nekretnine u Hrvatskoj, Džeko je morao dokazati da u susjednoj zemlji ima odobren stalni boravak ili pokazati dokaz da obavlja dopuštenu djelatnost. On se, zajedno s bivšim kolegom iz reprezentacije Senijadom Ibričićem, odlučio za ovo drugo i prije tri godine osnovao trgovačko društvo DŽ.E.I., sa sjedištem u Splitu, u kojemu obavlja funkciju člana društva, a njegov otac Midhat je direktor.

Zbog toga je zajednički biznis i izgradnja apartmana tandema Džeko – Ibričić bio sasvim logičan slijed događaja. Naime, ovaj dvojac gradi luksuzni turistički objekt u Grljevcu kod Splita. Riječ je o šest stambenih jedinica s pogledom na more, a budući da se radi o objektu udaljenom samo dvadesetak metara od plaže, cijena će zasigurno biti visoka.

Dvojcu se Podstrana učinila idealnom lokacijom za realiziranje objekta u kojem će vlasnici stanova moći uživati u pogledu na more i mirnom okruženju, udaljenom samo osam kilometara od središta Splita.

Kolegice zadužene za građevinske dozvole na godišnjem odmoru

Kontaktirali smo s Gradskom upravom Dubrovnika i to Upravnim odjelom za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, ali nam oni nisu mogli potvrditi niti demantirati informaciju da će Džeko i Spahić graditi nekretnine u ovom gradu.

– Kolegice koje rade na izdavanju građevinskih dozvola na odmoru su i ništa više vam ne bih mogla reći. Samo znam da postoji striktna procedura za dobijanje dozvola i da se ona mora u potpunosti ispoštovati – kazala nam je u telefonsku razgovoru jedna od uposlenica.

Apartmani, stanovi…

Edin Džeko i Emir Spahić vlasnici su i luksuznih nekretnina u glavnom gradu BiH. Podug je spisak stanova i nekretnina u Sarajevu čiji je vlasnik Dijamant. Na Poljinama je kupio dva apartmana, jedan stan u novoj zgradi na Socijalnom, kao i u tržnom centru Importanne. Najvrijednija Džekina nekretnina u šeheru je svakako ona u Titovoj ulici na broju 48, za koju je kompaniji “Šipad Komerc”, platio 4.650.000 KM.

Emir Spahić u vlasništvu u Sarajevu ima stanove u blizini stadiona Grbavica i u zgradi na Socijalnom.

DV/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)