Home / Kompanije i Tenderi / Je li tvrtka Elona Muska izgubila tajni vojni satelit?

Je li tvrtka Elona Muska izgubila tajni vojni satelit?

AMERIČKI vojno-obavještajni satelit koji je lansirala tvrtka Elona Muska Space Exploration Technologies Corp, poznatija kao SpaceX, po svemu sudeći se srušio u more nakon kvara pri letu u orbitu.

Ovo bi mogao biti veliki udarac za reputaciju Muskove aerosvemirske tvrtke koja se, jedna od prvih u privatnom sektoru, bavi proizvodnjom i lansiranjem svemirskih letjelica, s ambicioznim planom privatnog svemirskog prijevoza i sudjelovanja u eventualnoj kolonizaciji Marsa.

Tvrtka južnoafričkog poduzetnika i inovatora, koji je poznatiji po proizvođaču automobila Tesla Inc, iza sebe ima godinu s rekordnim brojem lansiranja i kampanja za prikupljanje sredstava, što ju je učinilo jednim od najvrjednijih startupa na svijetu. Kompromitiranje poslovnih odnosa s vojskom moglo bi imati ozbiljne posljedice za SpaceX, piše Bloomberg, budući da su vojni ugovori o lansiranju do 2030. procijenjeni na 70 milijardi dolara u izvješću američke vlade iz 2014.

Raketa uspješno lansirana, što se dogodilo onda?

Prema dosad poznatim informacijama, SpaceX raketa Falcon 9 uspješno je lansirana s lansirne rampe u zračnoj postaji Cape Canaveral na Floridi u nedjelju, noseći tajni teret pod kodnim imenom Zuma. Radilo se upravo o navedenom vojnom satelitu čije lansiranje je od SpaceX-a naručila tvrtka Northrup Grumman, aerosvemirski kooperant američke vojske, kako javlja NBC. Lansiranje je uživo prenosio SpaceX na svom webcastu.

No američko strateško zapovjedništvo naknadno je priopćilo da nije detektiralo nikakav novi satelit u orbiti, što je jasna naznaka da se sa satelitom nešto dogodilo. Anonimni američki dužnosnik također je misiju nazvao ”otpisanom” i potvrdio da je satelit izgubljen, dok je drugi naveo da su se satelit i raketa za drugu fazu lansiranja srušili u ocean.

Ipak, SpaceX tvrdi da je s njihove strane sve proteklo u savršenom redu. ”Nakon revizije svih dostupnih podataka, Falcon 9 učinio je sve ispravno u nedjelju navečer. Ako mi ili drugi dođu do drukčijih saznanja na temelju daljnje revizije, izvijestit ćemo o tome momentalno. Zbog povjerljive prirode plaćenog tereta, ne možemo dalje komentirati (slučaj)”, izjavio je glavni operativni časnik ove tvrtke Gwynne Shotwell u priopćenju.

SpaceX ima ugovor i za slanje astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju

Tim Paynter, glasnogovornik Norhtrop Grummana, također je odbio komentirati ”povjerljivu misiju”, dok je glasnogovornik Pentagona uputio medije na SpaceX za sva pitanja.

Shotwell dodaje kako revizija pokazuje da ”nisu potrebne nikakve promjene dizajna, operativnog ili drugog” te da tvrtka ne očekuje izmjene u svom rasporedu lansiranja, što uključuje još jednu misiju Falcona 9 za tri tjedna. SpaceX, zajedno s Boeingom, ima i ugovor s NASA-om za prijevoz astronauta u Međunarodnu svemirsku postaju u sklopu programa ”komercijalne posade”, a prvi testni let u tom programu zakazan je za proljeće.

Prema raspravama na stranici SpaceX-a na Twitteru, moguće je da se satelit Zuma nije ispravno odvojio, što znači da pogreška nije bila u sustavu lansiranja. Što se točno dogodilo, zasad ostaje misterija.

INDEX

POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)